Ljuständare

Med trötta steg tar jag mig utanför dörren. Jag som inte gillar att shoppa tar ändå en sväng i några affärer. Och liksom en magnet fastnar jag vid ljushållare i olika färger och storlekar. Jag har redan ett lager hemma men ändå dras jag till tanken att tända ljus.

Såg igår en del av “Allsång på Skansen” där en karaktär, Anton, genom hela sommaren hävdat att Triad och låten “Tänd ett ljus” är sååå bra. Igår var gruppen Triad på Skansens scen och sjöng sången med tillhörande bom bom doakör till intro. Det känns omodernt på ett sätt men ändå ord som står fast. “Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna. Det är mörkt nu men det blir ljusare igen. Tänd ett ljus för allt du tror på för den här planeten vi bor på. Tänd ett ljus för jordens barn.” (Niklas Strömstedt Lasse Lindbom)

Kanske är det av samma anledning som jag drar mig till alla ljushållare. Samma längtan att få tända ljus i mörkret. Det ljuset som är min drivkraft att skriva och att sjunga. Med ett enda litet ljus är mörkret övervunnet, visst är det en fantastisk tanke. Och om vi tänder fler ljus från det första kan det lysa starkare och starkare. Jag har mitt ljus i min kristna tro och det ljuset har bländat mig i tider av mörker. Det ljuset bär på hopp och det hoppet vill jag gärna ge vidare.

Vi kan göra så mycket för varandra när vi gör det tillsammans. Just nu är jag rörd över en tjej som säljer bullar till förmånen för de svältande i Afrika, Bullhjälpen finns som grupp på fb. Ett enda barns drivkraft, en idé om att praktiskt göra något för att förenkla vardagen för någon annan har tänt många ljus här i Sverige och framför allt för de som får del av pengarna i slutändan. Åter igen är barnen våra förebilder. De lämnar likgiltigheten hemma och tar sig ut och jobbar med sina händer för någon annans skull. De som är vår framtid visar oss vägen och tänder ljus på hopplöshetens stig. Vilken inspiration och glöd det kan ge oss andra.

Bli en ljuständare du med! Kan du inte baka bullar kanske du kan uppmuntra någon, hålla upp dörren för nån annan, le mot en tredje, ge någon mat som behöver, ge av ditt överflöd till en välgörenhetsorganisation osv. Eller kanske du ska börja skriva en tacksamhetslista och öppna ögonen för det du har så ljuset lyser i dina ögon av tacksamhet istället för att de blir stora som fotbollar av ha-begär. Gör som du vill. Jag fortsätter att omfamna, uppmuntra och fylla mig med tacksamhet. Det är tre av mina sätt att sprida ljus i mörkret.

Kommentera

*


ett + = 9