Underlätta

Vi har haft avslutning på en familjeaktivitet där det alltid är många barn närvarande. Jag som älskar det vackra och gillar att fixa och göra fint tog på mig att duka till denna lilla samling. Jag knipsade av de sista blommande syrenerna för att sätta på borden. De höll knappt ihop men smyckade fint i vitt och violett. Då jag visste att jag skulle slänga blommorna direkt efteråt fyllde jag inte vaserna med vatten vilket visade sig vara ett lyckat drag. De små barnhänderna välte omkull blomvaserna men inget vatten behövdes torkas upp och inget barn behövde känna att de “ställt till” med något.

Vad finns det för små saker i vår vardag med barnen, på arbetet eller i övriga relationer, som vi kan göra för att underlätta hanteringen av den, för att få alla att känna sig lyckade? Ibland kan det vara så små saker som var och en av oss hakar upp oss på där vi dömer oss själva, där vi bär på skam och tycker att vi borde lyckas bättre.

I de bästa av världar finns inget sånt dömande mot oss själva och mot andra. Och jag tror att vi verkligen kan utstråla en känsla av att små saker kan hända och vi är inte sämre som människor för det. När vi själva är bra föredömen och inte gör så stor sak av små saker lär vi dem som har oss som förebilder hur man kan hantera situationer. Om vi själva skulle möta någon annan med fullt pott av självkänsla och ha en sann självbild behöver vi inte klanka ner på en enda av de som finns i vår närhet.

Ju mindre barnen är ju mindre kan de själva ta ansvar för vad som händer med deras nyfikna händer. Det är väl därför vi ger de små ett plastglas som åker i golvet utan att gå sönder. Inga glassplitter att få i fötterna och ingen skam över det trasiga. Det är därför jag inte sätter på barnen finkläder på förskolan då jag gärna vill att de leker fullt ut, målar, och skapar med hela kroppen. Det kommer att synas på kläderna. Det är därför jag, när barnen var riktigt små, satte upp gästernas handväskor högt upp för att slippa leta efter viktiga nycklar eller kort i leksakslådan.

Under tiden jag jobbar med min självbild och med min självkänsla kan jag fortsätta fundera över vad jag kan göra för att underlätta vardagen för mig själv och andra så jag kan lyckas i mina små “misslyckanden”.

Vad kan du göra för att underlätta för dig själv eller någon annan?

Kommentera

*


fem − = 2