Dike

Vilka dagar med sol och värme : )
Är ute med kameran för att se närmare på saker och ting. Jag är visuell och hämtar inspiration till sånger, texter eller lärdomar genom det jag ser. Igår såg jag en skylt jag ville fota. Jag hoppade med lätthet över ett dike för att komma dit jag ville. I samma stund mindes jag en jobbig period då jag var deprimerad men jag kände att det vänt och jag var på väg mot ljusare tider. Men en dag bara kändes det så jobbigt, tungt och mörkt igen. Jag blev så orolig, jag ville inte in i depressionsmörkret ännu en gång. Som att sugas in i ett svart hål. Odefinierbart och skrämmande.

Den dagen det åter igen kändes på det sättet gjorde jag något bra. Jag sa det till min svärmor, jag berättade med några få ord vad jag stod i, hur jobbigt det var och vilken oro jag bar. Hon sa inte många meningar men jag minns att hon sa dessa ord: “Elina, det är inget svart hål, det är ett litet dike”. Oj, va den bilden hjälpte mig -jag som ser allt med bilder. Det där svarta hålet som jag skulle ner i kunde jag lämna bakom mig och jag såg diket framför mig. Med tunga, långsamma steg var jag något steg ner i diket. Men nästa steg kunde det gå uppåt igen. Diket kanske inte var större än att jag kunde stå med ett ben på varje sida om den avlånga gropen? Det hjälpte mig att snabbare komma tillbaka i rätt riktning.

Jag lärde mig något viktigt av den händelsen. Först att det är viktigt att berätta för någon hur jag mår, så jag kan få hjälp att bryta dåliga tankemönster. Sen lärde jag mig vilken kraft som ligger i valet av ord. Det är skillnad på ett svart hål och ett dike. Djupet, tyngden och vart det leder är helt annorlunda. Åter igen vill jag vara noga med vilka ord jag väljer att beskriva saker med. Inte överdriva och skönmåla eller svartmåla men inte heller underdriva och ge fattiga beskrivningar av det jag ser eller står i. Ofta förstärker vi våra berättelser med orden jätte, super, himla osv. Vi kanske ska börja där att bara använda jättemycket när det verkligen är mer än mycket. Annars låta bli att förstärka de ord vi har.

Har du bilder som du lever efter? Ska vi ta en vända och ifrågasätta våra bilder för att se om de håller en omgång till. Kan du annars hitta en annan, mer passande bild, till det du ser eller det du står i?

 

Kommentera

*


× 9 = åttio ett