6 miljarder

Jag läste i tidningen om en man som ringde till sin bank för att lyssna av sitt saldo. Rösten i andra änden läste 6 miljarder……. Vänta nu MILJARDER? Förvånad och lite rådvill tänkte mannen över vad han skulle göra. Han visste att det inte var hans pengar och drömde sig bort i att köpa en fin lyxjakt, en båt som han kunde glida omkring på. Efter sitt drömmande tog han kontakt med banken och berättade att någon förväxlat hans konto med någon annans.

Tänk att för en stund vara helt ekonomiskt oberoende. När jag utbildade mig valde jag att gå musiklinjen just för att jag få sjunga. I övriga musikämnen som kunde vara musikhistoria, musikteori, dirigering, piano fick jag kämpa rätt mycket, kanske för att jag var ointresserad. Men när jag fick sjunga levde jag upp! När vi hade ”gehör” på schemat gick det också rätt lätt. När jag gått mina två år funderade jag på vad jag skulle arbeta med i framtiden. Ganska snart kände jag i hjärtat att jag inte skulle kunna vara sångerska och aldrig artist, som i underhållare. Jag är varken rolig eller har skådespelartalang. För min del har alltid fokus legat på vad jag vill berätta och att sälja min dyrbara sånggåva till något som jag var tvungen att få in pengar på ville jag inte, tänk om jag förlorade glädjen i att sjunga? Och hur skulle jag göra när jag inte kunde stå för texterna i det jag skulle ge vidare? Det här var mina tankar om mitt liv, därmed inte sagt att andra kan göra det.

Trygg valde jag det andra som intresserade mig: pedagogik och utveckling, och jag läste till lärare. Mötet med andra människor, och i det här fallet barn, tyckte jag var så intressant. Vad händer när vi sätter oss på knä och pratar med vuxen röst till en liten människa med ord han eller hon förstår? Det mötet längtade jag efter.

Så en dag då jag jobbat som lärare några år fick vi besök av ett par i mina föräldrars ålder. Under ett samtal vid middagen får jag frågan som jag mindes när jag hörde historien om de 6 miljarderna: ”Elina, vad skulle du göra med din tid och ditt liv om du vore ekonomiskt oberoende?”

Och det var på de snabba svarens tid i mitt liv och jag sa direkt: ” Jag skulle sjunga mer! Att sjunga tillsammans med barn kan ingå i det.” Jag var redan trött på att tiden i skolan så lite handlade om mötet med barnen och pedagogik.

Jag minns inte bara hans fråga utan också den glädje i frågan han hade, och hur orden från hans mun inte bar på laddning eller förväntan. Han var intresserade av mitt svar, för min skull. Han ville ge mig tid att reflektera om jag var där jag ville vara i mitt liv.

Jag blev så glad att jag mindes hans fråga för han har varit en viktig person i mitt liv och han lever inte längre. Så orden blev en slags påminnelse om hans omsorg för mig. Och hans död är tillsammans med mina andra 4 nära som inte lever här på jorden längre, en slags väckarklocka om att min tid på jorden är begränsad. Under min semester har jag läst Tomas Sjödins bok: ”Tusen olevda liv finns inom mig” och en rad lyder så här: ”Den som en gång sett döden i vitögat vet för resten av sitt liv att döden alltid bara är ett andetag bort”. För mig är inte det med en botten av oro jag tänker på raderna utan en botten i att följa min innersta Längtan över mitt liv. Jag vet att livet och döden är så nära varandra och jag vill att mitt liv ska bli ännu mer levande de dagar som är mina.

Därför är det extra roligt att tänka att jag snart kommer få blomma ut i min längtan att få sjunga mer och berätta det  jag vill med mina ord, med mina sångtexter och tankar. De snabba svaren har fått ta tid och jag har fått ge plats för att lyssna, för att utveckla mitt gehör ännu mer både musikaliskt och i självaste livet. Lyssna först, alltid lyssna. Något som är en övning varje dag. Jag har ingen som helst längtan att vara artist som underhållare, men gärna en artist som engelskans ”konstnär”. Att få måla bilder med texter och musik som kan bli tavlor att behålla, ge vidare eller slänga- det får bli upp till betraktaren.

Några 6 miljarder har jag inte men är så rik ändå. Rik på känslor, ord och toner, rik på Längtor och relationer. Rik på kärlek och tacksamhet. Så rik i överflöd att jag vill dela med mig av det jag har.

 

 

 

 

Kommentera

*


fyra + 4 =