Är ditt hem din Borg? del 1 Ställtid

Att hålla ordning blev en energitjuv för mig. Nu vänder jag mig till er som har oordningen som energitjuv. Jag kommer att dela upp det på fler gånger så ni kan ta in lite i taget.

Det finns ju ett uttryck som heter “Mitt hem är min borg”. Precis som namnet i mitt företag står ju “borg” för något fast, där man kan känna sig trygg-en tillflyktsplats.
Är ditt hem din borg? Trivs du hemma, är ditt hem fyllt med det som du/ni vill ha?

Vi som har fått rensa ut efter anhöriga kanske lätt tar med oss olika möbler eller saker för att vi har svårt att släppa taget om dem fast de kanske inte passar eller fyller en funktion i vårt hem. Om man har mått dåligt en tid kan det vara så att orken för att hålla ordning inte finns och att det därför samlas saker i högar. De högarna kan lätt bli berg av saker.

Om du vill ha ditt hem som din Borg, om du vill trivas, känna att det verkligen är du/ni som bor där kommer det förmodligen kräva en hel del jobb. När vi inte trivs hemma tror vi nästan alltid att lösningen ligger i att flytta. Jag tror att det ofta handlar om att rensa upp och göra de kvadratmeter som man har till sina egna. Självklart kan det vara så att man behöver fler rum men oftast finns det bra lösningar på den yta man redan har, man ska bara upptäcka dem.

Steg 1: Ställtid (man ställer in sig på en förändring)
Ta en titt på allt som du/ni har omkring dig/er. Vad finns som du inte ser längre? Har du reklam som dimper ner i brevlådan och tar massa energi i form av informationsflöde och plats i form av faktiskt utrymme. Har du möbler som inte är praktiska? Vad finns i köksskåpen, på köksbänken? Vad gillar du av det du ser? Vad gillar du inte? Börja inte rensa än. Ta tid på dig att se och inventera först. Bor ni flera på samma ställe, börja då prata med varandra. Döm inte varandra i vem som stökar till mest, konstatera bara hur ni har det.

Reflektera över vad du tar hem.
Ju fler saker man har desto mer finns det att röra omkring. Därför kan du börja tänka på hur mycket du/ni konsumerar i saker, alla förpackningar, mat osv.

Visualisera en bild i huvudet hur ni skulle vilja att det skulle vara.
Är du någon som gärna läser så ska det finnas plats för det. Är ni en småbarnsfamilj ska ni tänka utifrån vilka behov ni har. Gillar du att ha gäster är det bra om gemenskapsytor finns.

Vad vill du?
Innan man tar tag i något praktiskt så ska du ställa in dig mentalt på vad du VILL. Vill du ha en förändring kommer det kosta i tid, arbete kanske pengar t om. Det kommer kosta i att släppa taget om prylar och föreställningar. Förmodligen mer än du nu kan tänka. Kan du se att det finns en lättnad på andra sidan, när arbetet är gjort? Utan viljan kommer man ingen vart med detta. Det är allas ansvar att hemmet är trivsamt. Har man barn är det föräldrarnas ansvar att fördela uppgifterna. Så börja samtalet med dig själv eller med din familj. Det första steget i att få ditt hem till din Borg!

Kommentera

*


× ett = 7