Är ditt hem din Borg? del 2 Mer ställtid

Som jag har skrivit många gånger “All hållbar förändring börjar med självinsikt”. Det är det som händer nu när du ser närmare på det du har, hur du handlar, hur du hushåller och använder det du har. Det är en slags självinsikt som växer fram. Är du ärlig i dina intentioner att förändra inifrån så låt detta ta tid. För att få förändringen HÅLLBAR. Precis som med viktminskning kan du välja att banta eller att lägga om dina vanor. Jag är ute efter att lägga om vanorna. Det är lätt att man blir inspirerad och blir lite tänd på en förändring. Ska den vara hållbar ska alla vara inblandade som bor under samma tak.

Du kan nu börja reflektera över ansvarsfördelning.
Jag tror inte det finns någon rättvisa i ansvar för vi har olika lätt för saker, känner för olika saker. Jag tror man gör rätt i att ha olika ansvar för de saker som ska ske varje dag. Så inte en person gör allt det där som “aldrig” blir klart. Tvätt/matlagning/diskning. Konstatera hur du/ni gör nu. Lever du själv kan du reflektera i vilken ordning du gör saker, vilka tider, vad som får ta tid. Har du ett lugn i det du gör eller är du ute i sista minuten med att boka tvättid tex. Har du några system du går in i och fastnat där t ex att det måste vara på ett visst sätt för att duga. Är du fast hemma för att hålla ordning eller vågar du inte bjuda hem nån för det är så rörigt?

Är ni flera i familjen kan ni, utan att döma, konstatera hur olika sysslor görs och av vem. Vem som tvättar, packar skolväskor, planerar maten, städar osv. Tänk att ni jobbar på en gemensam insikt i hur ert hem fungerar.

När ni kan konstatera detta kan ni också se bättre vilka fällor ni hamnat i med ansvarsfördelningen. Personligen har jag tagit på mig alldeles för mycket ansvar för hemmet. Jag har lätt för att sköta dessa saker. Jag är också den som har varit hemma med barnen vilken är en stor fälla i ansvarsfördelningen. Med utmattningen fanns inte energin att sköta hemmet men jag hade inte förmågan att släppa. Behöver du släppa ansvar, behöver du ge tillbaka ansvar till den som ska ha det eller behöver du ta mer ansvar?

Visualisera hur ni skulle vilja ha det med ansvarsfördelningen. Om den ena tar ansvar för tvätten t ex är det ju lämpligt om den personen ser bilden av det praktiska, vad man behöver, vad som underlättar rent praktiskt. Kanske det ska finnas tillgängligt att lyssna på musik eller en bok medan tvätten viks? Finns det tjänster som ni skulle vara värt att köpa en period för att underlätta vardagen? Städning? Färdiga matkassar? Reflektera och dröm hur du/ni skulle vilja ha det. Tänk också in barnens delaktighet. Hur kan man lära sig att ta ansvar? Man behöver öva sig på det från början, så frånta inte barnen ansvar. Då kan de känna sig värdelösa i slutändan som om ingen behöver dem. Vi behövs alla och ska ha ansvar efter förmåga.

Är du ensamstående förälder kanske kanske du har någon i din närhet som vill hjälpa dig men inte vet hur. Den personen kanske har möjlighet att betala städning eller matkassar en period. Eller laga mat och städa själv åt er. Vi kan göra mer för varandra än vi tror.

Kommentera

*


fem × = 5