Är ditt hem din Borg? del 3 Förberedelser

Om det nu väcks en glädje och en nyfikenhet vad denna förändring skulle kunna göra ska du nu börja förbereda dig på rensning. Handla hem bra städsaker, den del flyttkartonger till förvaring och för det som ska bort från hemmet. Säckar till skräp. Tidskriftspärmar eller pärmar om det är mycket papper som ska få en egen plats. Tvättmedel/bollar så tvätthögar kan komma bort.

I den kommun jag bor kan beställa grovsophämtning en gång per år. Kolla upp om något sådant finns, då kommer det bli ganska smärtfritt att rensa.
Annars: Gör dig bekant med närmaste återvinningsstation, kolla öppettider om du måste åka en bit. Kolla upp vilka Second hand butiker som finns i närheten av dig. Vi har Läkarmisionen här som tar emot saker och vinsten går till behövande i andra länder vilket känns bra. Har du tillgång till bil? Släp? Se till att det finns mat hemma till den dag ni ska rensa om ni är flera samtidigt så ni inte tar tid till att stå i köket när ni väl får hjälp. Pizza går ju också bra! Om ni har barn, kan barnen vara någon annanstans någon helg (?), så ni har tid. Jag brukar inte ha barnen hemma när jag går in och storröjer i deras rum. Det blir för många beslut att ta för dem och de vill oftast spara allt. Men låt dem göra något. Missa inte glädjen i att ge vidare en babyleksak till en yngre kompis. Det växer barnet med!

Har du tillgång till hjälp med att rensa. De som samlar mest har ju oftast svårast att slänga eller ge vidare därför kan det kännas snudd på omöjligt att göra detta själv. Du/ni kan behöva nån som vägleder, uppmuntrar, frågar “vad ska du använda den saken till”. Alla saker som är kvar i hemmet bör ha sin plats, självklart behöver inte allt ha en praktisk användning. Så klart finns saker som är vackra som skapar en känsla. Men varje sak ska vara ett medvetet val att spara. Det kan vara svårt att tänka så för det kan bli en sorg att behöva lämna bort väskor, möbler och leksaker som betytt något. Det är här man behöver gå tillbaka till känslan hur det är när rummet överfaller en för att det är för mycket saker. Ett bra sätt är att stanna upp vid varje “känslig” sak, gå igenom och göra upp med den saken allt som ni varit med om och ta farväl. Det som kostar i “sorg” belönas med lättnad längre fram.

Kommentera

*


fem − 4 =