Är ditt hem din Borg? del 6 Upprätthålla

Om man nu har kommit till den ordning man vill ha, eller lägger sig på en hygglig nivå -hur gör man då för att upprätthålla den ordningen?

När jag gick på stressrehab sa man så här: Denna vecka ska ni göra något som är nyttigt -typ betala räkningarna, tvätta, dammsuga. Ni ska också göra något som är roligt och utvecklande som i mitt fall sjunga, skriva, skapa. Jag slogs då av att jag varit så fast i mitt städade att jag sköt upp allt det roliga hela tiden för att “jag ska bara….”. Vi som använder det uttrycket ska ta det som en varningssignal, det är vi som blir utmattade.

För er som bara gör det “roliga” hela tiden kan skriva en lista på saker som är bra om de blir åtgärdade. Gör den inte fööör lång, dela hellre upp den på flera listor med olika inriktning. Fick höra ett så bra uttryck istället för en “att göra lista”- “Saker som gnager på mitt inre”. Då börjar man förstå att det är en energitjuv att dessa saker inte blir åtgärdade. Det blir som en börda som läggs på axlarna och man har svårt att gå upprätt för stegen blir lite tyngre för varje ny sak som gnager på ens inre. Skriv ned dem, sätt ord på dem. Köp hem se saker som behövs till att utföra sakerna som sladdar, lister, spik. Planera in tid då det ska utföras och prioritera det även om roliga saker skulle kunna komma emellan. Fråga nån om hjälp, gör det tillsammans, bjud på mat som betalning. Då får ni både gemenskap och nyttiga saker gjorda. Jag tänker mig “småsaker”, tex renovera badrummet kräver ju i slutändan många många listor och en massa tid och pengar.

Om man tänker så varje dag: en nyttig och en rolig sak kommer man upptäcka att hemmet rör sig framåt och att den egna personligheten rör sig framåt.

Jag försöker med detta varje dag i veckan utom söndagar då jag försöker, försöker VILA. Vila kroppen, låta den vara stilla. Vila mina framåtsträvande tankar och låta reflektionen ta plats. Bra beslut kan fattas när man också hunnit reflektera över det man står i. Låta självinsikten ta utrymme!.
Jag lutar mig tillbaka helt enkelt, låter även tvättmaskinen vila och räkningarna ligga.

På det sättet kan jag gå framåt 6 steg och vila 1 varje vecka. Det är för mig ett hållbart sätt att ta mig fram, inte rusa, inte stressa men med säkra små steg. Jag är övertygad att vi skulle ha färre utmattade om vi kunde ge plats för vilan.

Kommentera

*


9 − = fem