Är ditt hem din Borg? del 7 Kärlekens fem språk

Är ditt hem din Borg där du fylls på med kärlek?
Gary Chapman har skrivit boken Kärlekens fem språk. Han säger att kärleken inte har 1000 språk utan bara fem. Han menar att alla bär en kärlekstank inom sig som man fyller på antingen genom bekräftande ord, genom tjänster, genom beröring, genom tid tillsammans och genom gåvor. Bästa sättet att förstå vilket kärleksspråk man själv har är att tänka igenom hur man själv visar sin kärlek för sin omgivning.

När man kommit på det kan man tänka eller fråga hur de i ens närhet fyller på sin kärlek. För mig har det varit en enorm tillgång att förstå att jag är Tjänstens kvinna. Jag ger min kärlek främst genom tjänster. Det är inte svårt även om det “kostar” en del. Där finns också en del av förklaringen varför jag blev utmattad. Jag ville fortsätta ge min kärlek, på mitt sätt, fast inte kraften fanns.

De fyra andra i min familj har Bekräftande ord, tjänst och beröring som sina kärlekstankar-hur de fyller på. Om jag då ger mina tjänster till alla dessa fyra, enbart, kommer de förmodligen inte förstå djupet i min kärlek till dem. Vi talar inte samma språk. Två fylls på genom bekräftande ord, de kollar också av och bekräftar sig själva eller säger saker till mig och visar sin kärlek på det sättet. Den tredje har beröring och behöver inte många ord men massa kramar. Den fjärde blir superlycklig när man utfört något till honom, “va, till mig?” är nästan alltid kommentaren jag får med stora förvånande ögon.

Det finns en rättvisa som säger att man får fylla på med det som gör att ens kärlek växer. Ingen rättvisa att alla ska ha samma.

Kanske det är därför den där maten som stod på trappan när mamma och Ulla dog betyder nåt speciellt. Det var en tjänst till mig med ett språk jag kunde förstå.

Är du en som har tid tillsammans som Kärleksspråk men inte får uppmärksamhet genom sammahängande tid blir det svårt att fylla på tanken men det är också där du tar mest illa upp om någon t ex bara rusar in och säger hej och inte stannar och pratar.

Läs boken! Jag säljer den i SjälaBorgen. Jag vet par som påminner sig själva varje år genom att läsa den tillsammans!

One Response to “Är ditt hem din Borg? del 7 Kärlekens fem språk”

Read below or add a comment...

Trackbacks

  1. […] mer om Kärlekens fem språk här för att förstå mer om hur du fyller på ditt inre med kärlek och […]Kommentera

*


+ tre = 4