Är ditt hem din Borg? del 8 Sommarliv

Som jag tidigare berättat började mitt nya “sommarliv” för några veckor sedan när jag fyllde 35. Ett liv där jag minns vintern och mörkret men där processer av vila, stillhet och färdigtänkta tankar lett till ett liv i blomning. Jag har gett mig själv tiden att sörja, och tiden att läka. Med tillit till att det kan känns bättre och bättre för varje dag bara processen får ta den tid det tar.

Jag har sedan några månader tillbaka tänkt tanken på att rensa ut detta hus. Från den och framåt den 22 mars kan du följa tankarna om ställtid och hur jag har planerat hur detta ska gå till.

Vi har också haft en längtan att bygga om några rum så huset är bättre anpassat till vår familj. Det blir pyttesmå sovrum och lite större sällskapsytor. Vi gillar att umgås och att göra saker tillsammans, därför vill vi planera huset efter det. Nu har tiden kommit då denna förändring har skett. Därför är sakerna till två hela rum utspridda i resten av huset. Det är fullkomlig kaos här. Man hittar knappt en sak eller strumpa.

Denna gång har vi tagit hjälp av hantverkare vilket känns fantastiskt efter år av egen renovering, nu med tre barn och all den logistik det medför i vardagen. Det är ändå perfekt tid att renovera, man kan äta ute, när det är så fint väder som nu behöver man bara sova inne. TV är undanstoppad vilket öppnar för kreativitet på andra sätt, lek i det fria. Lite pyssligt är det måste jag erkänna. Jag ser den stora vinningen i kaoset. Precis som min process med mig själv måste jag bara igenom detta för att komma ut på andra sidan. Ska vi har denna förändring med rummen kostar det i kaos. Därför gillar jag läget och bara är i kaoset och låter det ta den tid det ta att färdigställa rummen.

Det som också är så tydligt är de tomma ytorna i varje nytt rum. När jag snart rengjort och torkat bort allt byggdamm kan jag välja helt själv vad som ska in igen. Jag kan bestämma mig hur mycket eller lite saker jag ska fylla rummet med. Jag har redan pratat med barnen om att de ska få välja saker där allt måste få plats i en relativt liten möbel. Ställtid även för dem.

Precis som man känner sig fullkomligt tom när man sörjer har man möjlighet efteråt, när man städat sitt inre att välja vad man ska ha kvar av. Tänker mig olika konflikter, lögner, krav, måsten, prestationer. Vi har en valmöjlighet. När vi bestämt oss är det ett jobb som ligger framför.

När det jobbet är gjort väntar en fantastiskt lättnad. Man känner sig fri. Precis som när man rensar rummet och man väljer några få saker att vila ögonen på inger det en frihetskänsla, man får luft omkring sig. Olika perioder i livet har olika fokus, därför kan man packa ner en del vackra saker och byta ut dem, precis som med julsaker. Man väljer vad man ska ha framme och kan byta när man tycker det passar.

Så i mitt sommarliv ska ljuset in, luften ska få plats, saker ska bort. I mitt sommarliv vill jag känna mig fri precis som när man går på en blomstrande äng och stryker handen mot det höga gräset!

 

Kommentera

*


sju × = 49