Är ditt hem din Borg? del 9 Lättnad

Första natten hemma efter två veckor i vackra Dalarna. Något kallare nätter här hemma tror jag allt att det är då jag sveper täcket om mig flera gånger om natten. Idag är det blå himmel och en gul sol lyser in på min rygg i köket när jag nu skriver. Den värmer skönt och jag glömmer nästan nattens kyla.

Att ha semester på annan ort är inget jag ser som självklart. Då jag är uppvuxen med 6 syskon förstår jag mer och mer vilket pussel mamma och pappa hade för att få ihop en eller två veckor på Öland som vi alltid brukade ha. Idag känner jag mig ödmjuk inför tanken att komma iväg med mer än dubbelt så många barn som jag själv har. Praktiskt och ekonomiskt.

När vi satte nyckeln i ytterdörren igår påmindes jag av vilken jobb jag gjort här hemma innan jag åkte. Ibland är det så bra att byta fysisk plats för att öppna ögonen för det man har och det man står i.

Jag tog julis absolut soligaste dagar, då de flesta tankade energi och ljus för vinterns mörker, till att rensa här hemma, organisera om, möblera om, slänga och ge bort. Egentligen har jag hållit på sedan mars då jag skrev de första bloggarna i serien “Är ditt hem din Borg?”. Då med ställtid, att bli vän med tippen och second hand, om att måla en bild av vilka funktioner som ska finnas i ett rum och vem som ska utföra dem. Nu, många månader senare ser jag resultat som känns in i själen. Och jag är ändå inte klar. Jag har hela vinden kvar!

Hur kan det kännas in i själen, är jag så där överdriven nu om “själen” och tar till stora ord? För mig är det sant. Ett rörigt hem, ett hem med mycket saker, kan inge en känsla av tyngd och att det är svårt att ta sig fram. Det känns tungrott där gråa moln ständigt vilar över hemmet. Där Rymden finns, finns även Lättnad och Frihet där årtagen bara är en en liten del att ta sig fram på det blanka vattnet där solen glittrar och man kan välja själv vad man vill fylla sinnet med. Det som annars kan bli en kamp om överlevnad på stormiga vatten.

Just Lättnaden fick jag känna på igår. Det var som att huset välkomnade mig med luft och jag njuter just nu för när 6 st spingande fötter snart vaknar och intar huset vet jag inte hur luftigt det känns. Så klart kan det inte bli som för några månader sedan då jag kände mig överfallen av sakerna i rummet, de kom emot mig som ett hot- för nu är så mycket bortrensat redan.

Solen kommer inte att värma mig i november och december som den gör nu. Förhoppningsvis vet jag då jag lagt det varma vintertäcket så jag kan plocka fram det och på ett annat sätt värma mig. Jag tror jag sitter kvar en stund nu och känner hur värmen blir som en stöttande hand mot mig rygg. Njuter av solen, lugnet och tystnade. Tacksam att jag har ett hem, tacksam att det är min Borg!

Kommentera

*


7 + ett =