Är ditt hem sin Borg? del 5 Städa

För att ni ska förstå att det är av ren kärlek jag ger mina städtips och inte i nån slags högmod om hur bra jag är på att städa kan jag berätta att mina yngre pojkars rum är så fullt av saker att man inte kommer in. Vi plockar och städar detta rum varannan vecka. Förut var det snyggt varje kväll barnen gick och la sig. Det var då jag som led, så det var jag som plockade. Det plocket tar aldrig slut. Nu har jag släppt taget om städningen för jag vill göra nåt annat med mitt liv än sätta saker på en viss plats.

Denna omgång ska JAG rensa rummet, säg inget till barnen bara. Tidsmässigt är det jag som hinner. Min man är också bra på att slänga bort, så det blir rent när han gör det också. Jag slås av hur enormt mycket leksaker det är. Jag börjar se vad vi har (ni vet steg 1, inventera). När dessa saker drogs fram var det säkerligen för att det de skulle leka med inte fanns synligt. Tänker direkt på vänners barn som vi kan fråga om de vill ha lite leksaker eller så blir det Läkarmissionen. Mycket är skräp och typ Mc Donaldsleksaker. Jag ska tänka ut några saker som barnen själva får rensa bort så de för nöjet att dela med sig, eller lära sig att kasta. Har även lite babysaker på vinden som ska bort bland det andra kaoset däruppe. Vår vind är inte isolerad så det är för kallt för att vara där uppe än så länge.

I dagsläget tar jag en del städhjälp. Jag har brottats med mig själv om det är ok. Både för ekonomin men också om det är ok att någon kommer in till oss och städar. Jag har kommit fram till att det handlar om vilken syn jag har på det jobb som utförs, på människorna som gör det. Om jag respekterar deras person och arbete som vilken annan tjänst som helst är det ok. För mig var det vägen att släppa, dessutom fick jag golven svabbade som jag aldrig gör själva.

Jag har ju berättat att vi städar barnens rum varannan vecka TILLSAMMANS under ledning av oss vuxna. Köket är rent varje kväll och matplatsen (när jag inte lämnar för mycket saker framme). Toaletten tar vi vid behov, som sagt vi har tre pojkar…Och så köper jag en del städning som det ser ut just nu. Tvättstugan är för jämnan ett stort berg av smutsig eller ren tvätt. Där har jag inte kommit på nåt bra system som passar än, det har nog med vilja att göra också.
Förr så bytte jag alltid handdukar på torsdagar och vattnade blommor på lördagar. Det var inget jag tänkte på det bara blev så.

Det vore väldigt intressant att få höra om du/ni har nåt system för städning hemma, hur ansvarsfördelningen ser ut. Det är inte ett forum att beklaga sig över hur mycket du gör och hur lite alla andra gör, meningen är att vi andra ska få idéer och vägar som gör jobbet lättare. Om det nu kommer upp till ytan när du reflekterar över din/er situation börja då samtalet med de inblandade. Behöver du också öva dig på att släppa?
All hållbar förändring börjar med självinsikt, du vet ; ) !

 

Kommentera

*


åtta − = 6