Avkoppling

Fantasin och kraften är inte på topp dessa dagar så jag tog barnen med mig till IKEA för att äta. Det krävs ju en del kraft till det också och i slutändan kanske det varit lättare att steka lite köttbullar hemma istället för att köpa dem där. Jag skrattar till lite när vi ska hitta en parkering då jag inser att många fler än jag är på plats. Ivriga semesterfirare ska planera kök, äntligen göra om sovrummet eller varför inte riva ut hela tvättstugan? Så sköna projekt att ha på semestern, eller?

I morse fastnar min blick på den skylt jag fick i gåva av en vän för några veckor sedan då hon visste att jag kan ha svårt att somna: “Vila en stund”. Vilken påminnelse till mig vad semestern kan innehålla, vila! Jag gillar det ordet. Att låta kroppen koppla bort arbete och koppla av. Att helt ägna sig åt avkoppling.

Vi har ju byggt och byggt på vårt hus i många år. Envisa, intresserade och hängivna i våra ombyggnadsprojekt. Alla lördagar i flera år var inplanerade, aldrig söndagar dock då vi vilade från arbete : ) Det är inte enbart av ett vanligt betalande jobb man kan bli utmattad, även ombyggnadsprojekt kan leda till utmattning för kroppen om man ständigt arbetar mot klockan och inte är vän med tiden eller inkännande vad kroppen orkar med.

Jag gillar ordning och reda och jag ser stora fördelar med att göra någon större insats när man har lite mer tid, t ex under sommaren, för att få vardagen under terminerna att fungera bättre. Men jag skulle verkligen vilja slå ett slag för vilan. Att planera in vila och avkoppling. Vad är vila för just dig och de som lever nära dig. Kopplar ni av på samma sätt? Prata om det och gör avkopplingen tydlig. En sak i taget, en stund i taget. Det är i vilan platsen för återhämtning finns och för mig, med mina erfarenheter av utmattning, är det egentligen det som är semester.

Den lilla skylten som jag tänkte skulle hänga i SjälaBorgen får nog hänga kvar i köket som en påminnelse att ta de där korta eller längre stunderna av vila. Då kanske jag tom orkar steka lite köttbullar om det än är det enda jag orkar göra.

Kommentera

*


9 − = ett