Brunn

Jag fortsätter mitt tänk om begrepp från igår då det handlade om ett svart hål kontra ett dike. Jag fick för några år sedan diagnosen “utmattning” och “depression”. Jag tror att samma diagnos heter “Utmattningsdepression”. Kroppen är så slutkörd att hjärnan inte hänger med, vilket gör att man blir nedstämd. Det var min enkla förklaring, en läkare hade säkert förklarat det på annat sätt. Tidigare använde man begreppet “utbränd”. Det ändrades dock då just bilden av något utbränt och nerbränt är borta och inte kan byggas upp igen med samma material. Bara ordet fick en att tänka: “Det är kört, denna kropp kommer aldrig att fungera igen då det är mest aska kvar av den”. Jag tycker det är bra att “utbränd” inte används längre. Utmattad kan man vara efter ett maratonlopp, men efter vila och mycket vatten kan kraften komma tillbaka.

I samtal med en vän berättade hon vad som stod i en läkartidning: om att bilden av den utmattade personen kunde vara som en brunn där man kunnat hämta vatten men som sinat, den har blivit tom. Brunnen i sig är hel och intakt men det behövs tid för vattnet att fyllas på i brunnen igen. Den tiden går inte att forsera, det måste få ta den tid det tar för brunnen att fyllas på. När jag tar mig ut att fotografera grannens brunn ser jag att den är igenbommad. Den fysiska och symboliska bilden matchar inte riktigt : / Eller gör den det? Jag läser några rader om sinade brunnar. Det är viktigt att vattnat fylls på underifrån, att det är grundvattnet som ska in i brunnen. Orsaken till att en brunn sinat är ofta den omliggande miljön, då hela grundvattennivån i området har sjunkit. Jag läser också att det går att fylla på brunnen ovanifrån MEN då krävs det en entreprenör som kan garantera att tankarna är rena. Snacka om ordvits i detta sammanhang, att OM vattnet ska fyllas på måste det vara rena tankar som bär det. Det tar den symboliska bilden till större djup. Om någon annan försöker fylla dig med saker som inte är rent kommer det att skada hela miljön i brunnen och vattnet kommer inte att vara bra för hälsan. Därför är det utmärk att den stängs helt en tid. Läkedomen och vilan kommer inifrån. Där kan det friska vattnet åter igen hämtas efter att gångarna spolats rena och sanden filtrerat det.

Jag som tidigare tänkt på brunnar i olika sammanhang blev glad över den bilden. Den är så hoppfull -att hjärnan inte förlorat sina funktioner men att den behöver vila och tid för att läka för att kunna fungera som den ska.

Åter igen är bilden i sig viktig för hur vi förhåller oss till ett problem. Med bilden av brunnen är det lättare att förstå allvaret i att ge sig själv vila och tid för att läka. Den brunn som kan ge friskt vatten framöver : )

Kommentera

*


+ sju = 10