Byrå

Det senaste året har en hörna i vårt matrum stått tomt. Ingen möbel, ingen tavla att vila ögonen på. Jag som ju gillar inredning har bara inte vetat hur jag ska använda den kvadratmeterytan, eller rättare sagt vilket litet skåp som skulle få bli inbjudet i vårt hem. Någon slags förvaring ville vi ha. Gärna vitt och gärna vackert. Jag har letat på blocket och olika antikaffärer mer eller mindre intensivt. Nu var det länge sen jag tänkte på det där hörnet. Så när jag var i vår stuga började jag möblera om och såg plötsligt med nya ögon på en hög byrå som stod där. Jag har själv renoverat den för över tio år sedan och den har en längre historia i familjen där den tjänat som förvaring för flera olika familjer på flera olika platser. Den är märkt av lek eller flytt med synliga hack i lådorna och en knopp som sitter på sned. Den fick flytta hit! Jag är nöjd med min nya kamrat här hemma och nästa steg blir att fylla den. Jag ska vara noga med att inte klämma in en massa saker utan välja vad som ska få plats.

Är det inte så med oss som människor. Vi söker så ofta, letar utanför oss själv. Vi jagar efter det som är den bild vi har i huvudet, efter något som är perfekt, gärna fint och modernt med vackert ytskikt. Vi strävar hela tiden efter något annat än det vi redan har. Tänk om vi kan luta oss tillbaka lite mer och se vad vi redan har, i vår fysiska värld men också vilka egenskaper vi redan besitter som vi kan ta fram i ljuset och ge en annan roll i vårt inre rum. Jag tror och vet att varje människa har så mycket bra inom sig, men ibland fyller vi på vår inre byrå med så mycket skräp att det goda inte blir synligt, det får inte den plats, den rymd och luft det behöver.

För en tid sen sa en vän till mig som var på besök här för första gången ungefär så här: “Du har verkligen valt det som ska få vara här”. Jag blev helt tagen av hennes ord och tänkte att det faktiskt är sant. En del av en sanning. Just nu är jag åter igen i rensartagen och då slår det mig hur mycket som ändå slinker in här hemma som inte har någon plats eller funktion. Det ger mig en tankeställare inför vad jag tillåter kommer in i huset som jag på något sätt ska hantera. Samma sak vill jag ska gälla för insidan, där jag vill ge plats åt positiva attityder, åt sanning, goda tankar om andra t ex. Då allt jag har runt omkring mig ska hanteras vill jag vara extra noga och ge tid till att välja vad som ska få plats i min byrå, den fysiska och inre byrån. Jag vill lämna plats för luft så det värdefulla därinne lätt kan hittas den dag jag behöver det.

Kommentera

*


− fyra = 1