Det meningslösa blir meningsfullt

Åter igen gungar marken under fötterna. En vän, inte nära, men ändå en vän, har råkat ut för en olycka. Han är allvarligt skadad i ryggen. Så svårt för han och hans familj. Så svårt för oss andra som står bredvid. Vi kan själva känna oss som förlamade av chocken, vi vet inte hur vi ska agera, hur vi ska möta personen och familjerna eller vad vi ska säga. En familj i kris, så ledsamt. Vi blir åter igen påminda hur skört jordelivet är. Kanske föder det en oro för våra egna nära eller en tacksamhet för vad man själv har- att vi lever och andas utan svårigheter.

Den här killen har facebook och med detta sociala media blir det så tydligt hur snabbt vi kan, om vi vill och vågar, nå varandra i sorgen. Han, eller hans familj behöver inte ringa runt till alla de känner. Det räcker med en statusrad för att ropa ut sin förtvivlan, eller som han -be om praktisk hjälp för sin familj. När han brutit den fruktansvärda tystnaden så ramlar det in små ord till honom. Jag blir varm av det människor skriver, hur de omsluter honom och hans familj i detta svåra. Och sen sker ju andra saker praktiskt också som jag inte ser här.

Jag skrev också en rad och han svarade att ordet landade och att han skulle bära med sig det under dagen. Tårarna rinner på mig. Över hans situation, över sorgen han får bära men också över tacksamheten att ett litet ord från mig kanske kan göra skillnad för hans dag.

Jag blir berörd av att den sorg jag burit under så många år blir meningsfull för någon annan. Att det som då var så meningslöst och som jag bara sökte någon mening i, som jag bara ropade ut :“VAD FINNS DET FÖR MENING MED DETTA!!!” nu ekar tillbaka, nu ger en återklang av meningsfullhet. Min väg, mitt mörker, min historia berör någon annan och de orden blir som små ljuslågor i det som kanske är ett mörker. Lågor till vägledning, lågor till värme. En låga som vi kan ge vidare, som kan bli till ett stort strålande ljus om vi tillsammans står tätt intill varandra och låter det ljuset få skina för oss själva och andra.

En ny dag i mitt liv där jag är berörd, där jag är tacksam för det jag har. Det jag har i relationer, det jag har i min livshistoria och i mina gåvor. Tacksam att mitt “meningslösa” ännu en gång fått en mening.

Kommentera

*


tre − 2 =