Det språk som inte orden täcker kan tårarna tala

Förra året vid den här tiden provade jag något nytt. DSC_0089Jag satte luktärtor i jorden. Till min glädje tog det inte många dagar innan det började spira grönt i den bruna jorden. Till sommaren doftade det fantastiskt av de färgglada blommorna mot växte sig höga mot en  södervägg. Då väggen är en riktigt varm plats, har jag inte haft någon växt som trivts där tidigare. Men luktärten gjorde det! Jag berättade om mina blommor för några vänner som direkt sa att just luktärt är svår att få att gro. Tur att ingen sa det till mig innan, då hade jag aldrig provat. Jag är nämligen oerfaren odlare och vill mest ha det fint, men experimenterar inte så mycket.

Så kom nu en ny vår då jag förbereder mina stora urnor för sommaren. Jag planterar nya luktärt och försöker minnas vad jag kan ha gjort som blev en bra förutsättning för blomning. Det jag minns är att jag satte ärtorna i gamla glasslådor utan hål i botten, och att jag vattnade mycket, så där så jag trodde att det skulle börja ruttna. Jag provade att göra likadant i år, att vattna mycket i början.

När jag sätter mina ärtor och vattnar så där extra mycket tänker jag att det kan vara så för vårt inre också, att det kan behövas vatten till de frön som ligger gömda i jorden. Kanske känns det inre som ett torrt ökenlandskap av tidigare jobbiga erfarenheter? Det vattnet som skulle behövas skulle kunna vara tårar. En del av oss kan behöva gråta den där förlösande gråten, andra kan behöva hejda sin gråt. Många jag pratar med ser det som en svaghet att gråta, eller skulle inte drömma om att gråta inför någon annan. Andra kanske inte har några tårar. Det är olika. Jag har alltid haft nära till gråt och förutom när jag börjar drunkna i den, ser jag möjligheten att gråta som en av mina styrkor. En befrielse. Det språk som inte orden täcker kan tårarna tala. Ibland som en stilla tår och ibland som ett avgrundsvrål.

För tänk om det är så att det vi har inom oss, som ligger som små frön, kan få börja spira när vi är ärliga med våra känslor som ger sig uttryck i t ex ilska, tårar eller skratt. Då kanske det är som med luktärten som inom kort kan börja gro för att i framtiden både blomma i olika färger och dofta behagligt.
Med rötter i vattnet. Vänd mot värmen och ljuset.

Kommentera

*


sju + = 10