Dimma

20 september, en dag då dimman ligger tung ute och i hjärtat. En av våra minnesdagar i familjen. Vår fina mor, farmor och svärmor dog denna dag för två år sedan. Två år som känns som en mycket längre period då vi saknar att vara föremål för hennes kärlek. Vi saknar att bli tittade på med goda ögon, omfamnade av mjuka armar, stöttade av uppmuntrande ord och vägledda med gränssättande tankar/handlingar och ord.

Det är svårt att inte ha tillgång till detta som vi är vana vid. Ändå är vi så tacksamma att vi fått ta del av det, det har format oss som personer. Vi äger en kärlek som vi kan ge vidare, vi kan se på andra med goda ögon. Vi kan visa empati, medkänsla för att vi fått ta del av det på nära håll.
Vi har blivit sedda, hörda på, vår åsikt räknas och vi vet att vi är värda något som människor. Vi behöver inte döma andra, men kan marker när vi känner oss kränkta på ett, förhoppningsvis, konstruktivt sätt.

Idag är det en dag då vi famlar i dimman av en annan anledning. Ett främligsfientligt parti har tagit sig in i Riksdagen. Vi har använt oss av demokratin och det visar sig att det finns så många anhängare som delar deras program. Hur de sympatiserar vet jag inte, men tillräckligt för att lägga en röst på dem. En sorg i hjärtat över att vi inte kan se med goda ögon på varandra, att vi har svårt att känna empati. Skolans roll är att forma eleverna till demokratiska medborgare där empati står på dagordningen. En skola som behöver mer resurser för att se och höra våra barn som snart är vuxna.

OM det är så att detta parti är ett missnöjesparti, vilket jag inte har svaret på, tänker jag att vi ännu mer ska se, och lyssna på våra barn, lyssna på varandra. Vi blir till i mötet med andra och vad händer när vi inte blir sedda för de vi är, inte blir lyssnade på? Vi söker vår identitet tillsammans med andra där man får bli synlig. Sen vad det kostar är något annat.

Så jag vill fortsätta den goda kampen för ett demokratiskt land där vi kan omfamna och stötta varandra på denna lilla plätt av jorden där vi står just nu. Se, lyssna, sätta ner foten för orättvisor, lyfta varje god handling så det finns förebilder för generationer som kommer. Vill du va med?

Kommentera

*


3 + ett =