Eget ansvar

Middag hos vänner : ) Innan vi åker iväg får barnen varsin smörgås eller en frukt. Man vet ju faktiskt inte när maten kommer att stå på bordet hos de vi ska till. En bra investering för oss alla: barnen håller sig lugna och glada och vi vuxna kan lägga fokus på att umgås. Barn har ett stort behov av fasta mattider och rutiner. Man kan säga att vi i det här fallet har tagit eget ansvar för att kvällen ska bli så lyckad som möjligt bara genom en liten smörgås. Många gånger tror jag att vi vuxna tjänar på att tänka likadant, särskilt när vi är bortbjudna och det dröjer innan maten kommer. Grunda med lite mat själv så slipper det bli otrevligheter pga låg sockernivå.

Det finns många saker vi kunde ta mer eget ansvar över som vuxna, där vi var och en kan påverka. T ex att se till att sova de timmar vi behöver (eller får om vi har barn som är vakna på nätterna) istället för att titta på TV eller spela olika slags spel på kvällar och nätter. Är vi likt tonåringar som är uppe halva nätterna och suckar över att de är trötta? Kan vi se handling och konsekvens? Inget dömande i de frågorna, ibland har vi bara inte reflekterat över våra val.

Vi kan ta eget ansvar för att vara förberedda på olika arbetsuppgifter istället för att tro att vi ska bli serverade hela tiden. Vi kan ta ansvar för att ställa till rätta saker som blir tokiga från början istället för att bara släppa dem oavslutade.
Eget ansvar är att vara tydlig med vad man behöver och be om hjälp när man inte förmår saker själv och inte tro att omgivningen är tankeläsare.

Att vara vuxen är att kunna ta eget ansvar. Ibland kanske vi ska titta på rutiner vi har runt barn och ta efter lite. Så mycket funkar så bra när vi får äta och sova och när vi har en positiv attityd och en hejarklack som hejar på en. Så ta en extra banan och fundera om just du tar ditt ansvar som vuxen eller om du fortfarande är som en suckande tonåring.

Kommentera

*


+ åtta = 11