En eld

Kampen är i gång i Sverige. Igår var det stor demonstration mot rasism på Segels Torg i Stockholm där 10 000 människor dök upp. Har sett ett litet klipp från kvällen och tyckte det var intressant att höra vilka ord initiativtagarna valde att ha som slagord. Det blev “rasa rasismen” på det klipp jag hörde. Gärna för mig!! Det är så starkt när många samlas och enas runt något så länge man kan hålla det sakligt och positivt.

Jag tror orden och fokuset är så viktigt i ett läge som nu. Är vi fokuserade på att sprida dåliga saker om varje sverigedemokrat eller är lösningsfokuserade på att verkligen rasa rasismen? Inget ont ord, inget våld eller hat kommer lösa något från båda håll. När man är lösningsfokuserad försöker man se problemen från flera håll och visualiserar målet och sen stolpar ut vägen för att nå det målet.

Jag vill definitivt vara lösningfokuserad och saklig och börjar med mig själv. Med mina ord. Om man tänker sig att orden från munnen är som en liten eld måste man passa den elden hela tiden. Ord av uppmuntran eller skärpa (tex att säga ifrån) kan bli som en liten skön brasa att sätta sig vid och kan värma frusna själar och kan fylla på vår självkänsla. Glöden kan värma lång tid efter att elden startade.
Hårda ord, skvaller, “Vi och dom”-ord kan bränna svårt på ytan och i djupet. Den elden kan bli en skogsbrand, som leder till totalförstörelse där skogen behöver flera hundra år för att komma tillbaka och fungera som den ska. Hjärtan blir ännu hårdare, ännu mer slutna. Är det den som skriker högst som vinner då?

Minns att jag som barn alltid fick tycka som jag tyckte. Även om mina föräldrar säkerligen tyckte något annat lät dem mig vara och lyssnade. Sen ändrade jag åsikt, det fick jag också göra utan att bli hånad eller förminskad. TACK mamma och pappa för det!!

Jag tror vi kan så mycket tillsammans. När vi blir den värmande elden, vem vill inte vara nära den och få del av gemenskapen och värmen? Naivt? Ja, kanske! Jag är gärna naiv ibland, då finns hoppet om en förändring inom mig. Då orkar jag fortsätta sprida de goda orden. Ord av uppmuntran, ord av tröst och hopp till varje människa. Så värdefull oavsett vilka åsikter vi bär på. Ord som kan öppna upp ögonen och öppna hjärtan. Ord vars glöd kan värma långt efter elden startade.

Kommentera

*


5 + två =