Energi

Vissa dagar blir det bara många punkter som ska betas av, det slumpar sig så eller så bokar man in saker som går i varandra. Idag är en sån dag med utvecklingssamtal med en av grabbarna innan dess uppföljning av min utmattning och sen en skön kväll med egentid och trevligt sällskap. Inte en enda sak jag kan tjäna pengar på som egenföretagare ändå tar det av min energi och tid. Mitt eget uppföljningssamtal kan jag flytta på samtidigt är det skönt att få det gjort så jag väljer att göra dessa tre saker idag. Men det innebär att jag ska vila nu på förmiddagen. Det är något jag lärt mig på stressrehab -att lägga in vilopauser och verkligen se över det som jag planerat in.

Ofta planerar vi in saker med förutsättningen att vi har full pott med energi när vi vaknar på morgonen. Som ett fullt glas med vätska. Men så är det ju inte alltid. När vi vaknar och energin är allt annat vad vi hade önskat, kanske bara lite vätska i botten på glaset, ska vi ta oss en funderare på vilka punkter på dagens schema vi ska stå fast vid och vilka vi får stryka eller skjuta upp.

Enstaka dagar funkar med låg energi men när det börjar bli mer som ett mönster råder jag dig att söka läkarhjälp. Någon kunnig som kan hjälpa dig att se vad som händer i kroppen. Själv hade jag fullt med blåsor i munnen under flera månader. Långt senare fick jag höra att det hörde ihop med utmattningen. Tyvärr kände inte ens läkaren till att blåsorna kunde vara ett symtom.

Så ofta tror vi inte att vi har ett val med vad vi ska göra men det är just det vi har. Jag har sagt nej till vänner när lördagen kommer för att jag har varit för trött. Jag upplever alltid att jag fått respekt när jag talat sanning och sagt som det är. Inte hittat på bortförklaringar som inte håller utan sagt att “vi är så trötta nu och känner inte att vi är ett trevligt sällskap”. Jag som har en starkt pliktkänsla och tar stort ansvar, har verkligen börjat förstå att jag främst ska ta hand om mig själv och mina barn för att hålla i längden. Jag har rätt att säga nej till erbjudanden som haglar över mig. Ibland jobbiga erbjudanden, ibland roliga och spännande. Jag har ett val att välja det som är bäst för våran familj i stunden.

Tar man en sak i taget och lämnar luft emellan finns det en chans att vi både kan njuta av det vi gör och att vi kan leva i stunden och landa där vi är. När vi planerar in för mycket blir det ett jagande där vi hela tiden är på väg till nästa sak. Bara något att bocka av på listan och i den ständiga rörelsen kanske vi har missat hela upplevelsen eller mötet.

Så nu tar jag några timmars vila och ser fram emot att få höra hur det går för sonen i skolan, han som är mitt ansvar: ) Jag ser fram emot att få fylla på mig själv bland andra vuxna i kväll. Det kommer att kosta energi och det kommer förmodligen ge massor också så att glaset om ytterligare tid är ännu mera fyllt på morgonen när jag vaknar.

Kommentera

*


9 − sju =