Ensamheten får fly

Jag har försökt gömma mig i sorgen. DSC_0305Glömma har varit svårt men jag har velat fly bort från allt bara. Det har inte gått så bra. Jag har provat olika tillfälliga lättnader i det svåra. En period fick kontroll och ordning all min energi. Jag ville nog bara att utsidan skulle vara ren när min insida var i kaos. Vi kan fly på många olika sätt och ”tillfälliga lättnader” i sorgen finns det många av. Idag vill jag tänka till kring vilka tillfälliga lättnader jag väljer, jag vill välja något som inte skadar mig eller andra. Att skapa med händerna eller skriva sånger t ex. Det senare leder t o m till verklig läkedom för mig då jag sätter ord på mina känslor och därmed kommer vidare i mina processer.

Första vardagen efter det att en av mina nära dog lämnade jag barnen på förskolan, själv var jag sjukskriven och var på väg hem. En av de andra mammorna läste snabbt av min situation och säger orden: ”Om du vill ha någon att vara tyst med idag så kan du komma hem till mig. Jag vet inte ens om jag har kaffe, men sällskapet kan jag ge”. Vilka vackra ord! Jag tillbringade dagen med en som också förlorat någon hon älskar och en liten ettåring som jag kunde vila ögonen på och öva mig på att vara i nuet. Jag minns den där dagen fortfarande som något värdefullt och uppmuntrande för mig.

Idag skrev jag en sång om det där mötet som kan ske mellan människor där orden inte behövs. Just att acceptera att orden inte räcker för det stora och svåra, att inte ens försöka ta den fighten utan bara vara tyst har flera gånger varit så fint att få uppleva. Ingen kan förstå, ingen kan veta hur någon annan känner till 100% men vi kan hjälpa varandra med närvaro, om den sörjande vill. När man får känna alla känslor och ändå vara accepterad behöver man inte fly….då får Ensamheten fly istället. Skönt!

Så möts vi i Tystnaden
Rastlösheten får ge sig av
Den som flyr är inte längre jag
-men Ensamheten

Kommentera

*


8 − sex =