Erbjudanden

Ännu en decemberhelg ligger bakom. Det är alltid så tjockt med aktiviteter i december. Adventsfika, födelsedagskalas, avslutningar, idrottsaktiviteter och gärna lite julpyssel på det.

Så trevligt och så svårt. Åter igen ska ett livspussel läggas där jag ska prioritera mig själv och mina barn -som är mitt ansvar, men hur gör jag det på bästa sätt? Det är ju så mycket trevliga, roliga, spännande saker man inte vill missa, eller inte “kan” tacka nej till.

För flera år sedan satt jag på Coop och åt lunch med ett av barnen. Bredvid mig reste sig en mamma med två ungdomar som också hade ätit och samlat kraft. Mamman tog fram ett tjockt medlemshäfte och delade det i tre delar. Hon uppmanade sen ungdomarna att hämta alla varor som det fanns en rabattkupong till. Jag satt med hakan i golvet och undrade vad som just hände. Hon hade fått en packe erbjudanden hem i brevlådan och hon köpte alla varor som var rabatterade oavsett om hon var i behov av dem eller inte.

Är det inte så här vi gör då och då. Vi slukar erbjudanden vi får för att det lockar, och det är förmånligt just i denna stund. Nästa vecka gäller det inte längre. Vi lägger tid och pengar på det som någon annan vill erbjuda oss, och i det här fallet tjäna pengar på.

Det gäller att välja. Bland ditt häfte om erbjudanden om olika aktiviteter, jobb, middagar, fika ska du välja efter ditt liv och efter din kraft, efter din plånbok, efter din lust och ditt hjärta. Har du svårt för att välja, det kanske föder en oro i dig om du sårar någon för att du tackar nej till en middag t ex. Jobba på din självkänsla, på den du är där längst inne. Blir du stark inifrån vet du att ditt liv handlar om just dig och det som du står i just nu. Du är inte medelpunkten i din väns liv, eller i din arbetskamrats liv även om vi ibland tror det. Och det kan ju vara lite smärtsamt att upptäcka. Gäller vår tillhörighet i vänkretsen om man inte antar erbjudandet? Eller är det just därför att man är ärlig med sin situation som vi kommer närmare varandra? Om vi vill leva ett harmoniskt liv är det bra om vi gör val utefter vad som passar just mig oavsett om det dimper ner många eller få erbjudanden, väga energi, kostnad och vad det ger och framför allt -går mina val ihop med mitt ansvar om att ta hand om mig själv och mina barn? Lycka till!

Kommentera

*


× 4 = sexton