FB-reflektion

Facebook är en spännande plattform. 14341908_10154250067159667_330817549_nDen är gemensam att träffas på,
men den ser olika ut för oss alla. Allt beroende på vilka människor vi har i vårt nätverk, vad vi väljer ska få visas på vår sida och hur vi väljer att interagera med andra. Nu förtiden pluppar det upp ”minnen” på fb, saker vi delat tidigare eller inlägg vi är taggade i. Det där manar till reflektion. Då jag själv pausat ett antal gånger har jag också upptäckt att jag använder mig av olika grupper som gör att jag är beroende av plattformen. I den reflektionen dyker det upp många, många frågor som kan hjälpa mig till medvetenhet och självinsikt. Blir jag vän med frågorna kan det vara en verklig hjälp framåt. Blir jag ovän med dem kan de leda till självförakt eller dömande för mig själv eller andra, och dit vill vi inte.

Frågorna kan vara i stil med: När väljer jag att dela med mig av något? Vad väljer jag att dela med mig av? Delar jag med mig av mitt liv eller berättar jag samtidigt om andra, som de inte själv valt? Vad skriver jag om mina barn? Om jag skriver om mina barn, hur kommer bilden av dem från andra att påverka dem i framtiden? Vill jag bevisa något? Är det viktigt att få likes? Skriver jag så andra kan förstå? När jag skriver så andra inte förstår, är det för att jag vill vara hemlig eller för att jag är otydlig i kommunikationen? Vill jag ha sympati? Vill jag visa att jag har rätt? Vill jag diskutera? Vill jag bli förstådd? Vill jag förklara? Vill jag debattera? Vill jag ha dialog? Är detta en god plattform för det jag vill säga? Delar jag aldrig med mig av mig själv, varför? Vad sprider mina inlägg omkring sig? Är jag prestationsstyrd? Tänker jag i hierarkier som bra/bäst, vacker/vackrast osv? Är humorn mitt vapen, vilka går den ut över? Skadar mina inlägg någon? Är det viktigt att vara rolig, varför? Är det viktigt att vara smart, varför? Är det viktig att vara djup, varför? Är det viktigt att vara allmänbildad? Är det viktigt att vara snygg? Är det viktigt att göra tvärtom mot den stora massan? När jag är snabb att dela saker, varför gör jag så? Vad gör mig provocerad, varför? Vad irriterar mig? Vad blir jag glad av på fb? Vilka vänner har jag på fb? Varför har jag just dessa vänner? Vill jag ha dessa ”vänner”? Är det viktigt hur andra uppfattar mig, varför…varför inte? Hur ofta är det rimligt att vara uppkopplad? Är det sunt för mig att vara på fb? Vilka vänner vill jag träffa mer öga mot öga?

När vi ställer frågor till oss själva ger vi oss in i en process, den kan vara bra att dela med någon. Och kanske den personliga processen passar att föra med någon eller några du har förtroende för, som vill ditt väl och som kan stötta dig framåt. Medvetenhet leder ofta till självinsikt, och med den kan man behöva barmhärtiga människor att falla mot som kan hjälpa oss att bli vän med en eller flera frågor
….och oss själva.

Och min nästa fråga till mig själv är, varför bloggar jag? 😉

Kommentera

*


sju − 5 =