Förlåtelse

Kan man känna sig fri när ens pappa blivit beskjuten och dött pga giriga rånare? Är det möjligt att få känna frid? Känna att man kan leva ett normalt liv med dessa omständigheter?

Igår såg jag på Skavlan där de berättade om ett rån i Norge för 6,5 år sedan som spårade ur. Rånarna sköt mot en polisbil där en polis dog omedelbart. Samtalet sker mellan Skavlan och sonen till den polis som dog. Han var själv inkopplad i fallet som ambulansförare men fick kliva av och tog tag i smärtan över sin far istället. Han berättar berättelsen om hur han fick ta tid med sin far vid bilen, säga farväl och ta tid att smälta det han såg. Sonen är ett sådant bra exempel på sorgbearbetning. Han gjorde det på ett praktiskt plan där han träffade rånarna tillsammans med en advokat. Han ville lyssna in vilka människor de var och få en bredare bild av dem än den som media gav.

Jag tolkar det som om han mötte allt det han kände utan att fly och bestämde sig för att det känslomässiga fängelse av ilska, frustration, ältande inte skulle få förstöra resten av hans liv. Han hade en väg ut ur sitt eget fängelse-förlåtelse. Han förlät dessa rånare och vad händer: han blir fri från sin bundenhet. Förlåtelse är något man ger, inget man ber om. Han gav dem förlåtelse. Jag vet inte om han sa det rakt ut till dem, men han hade gjort det i hjärtat. Det är ett sådant bra exempel på att vi inte är i händerna på någon annan om vi är förlåtna eller inte. Vi kan ta emot och ge ursäkter och vi kan ge förlåtelse. När vi själva är den som gjort saker vi ångrar kan vi förlåta oss själva -allt för att vi ska vara fria. Svårt och sant.

Att förlåta någon betyder inte att man tycker att det som hänt är ok. Men det finns en väg till befrielse med förlåtelse för sin egen skull, för att man själv ska vara fri!
Jag dömer ingen som inte kan tänka så, men visst är det skönt att veta att det finns en väg till befrielse. En väg som vi inte riktigt förstår kraften i. En väg som denna polisson har gått och får uppleva ett liv i frihet och frid.

Kommentera

*


× ett = 5