Förtryck

Melodifestivalen är i sitt slutskede, snart har vi en vinnare. Jag har för första gången hört Sara Vargas omtalade låt “Spring för livet” som hon skrivit med Fredrik Boström. Det är delade meningar om låten hör hemma i Melodifestivalen vilket inte rör mig ett dugg. Däremot rör hennes text mig. Hon vill berätta något om sin historia, om hur samspelet med någon annan kan vara. Hon vill säga ifrån efter att ha blivit slagen, efter att ha känt sig fysiskt och psykiskt kränkt.

“Du skadade hela mitt väsen,
du sa att jag alltid gjorde fel.
Du klagade på hela mitt väsen
tills jag inte längre var hel.
Man skadar inte om man älskar
vilket du faktiskt säger att du gör”.

En verklighet som är långt ifrån min egen. Det är svårt att sätta sig in i hur det skulle vara även om jag försöker och med respekt för drabbade människor är jag försiktig med att försöka sätta ord på det. Däremot fick jag en bild när jag åkte genom det snötäckta landskapet av detta hus. Det hus som skulle vara tryggheten med värme, den fasta punkt för vila, där man får utvecklas och växa. Men när det finns förtryck i hemmet blir det inte längre någon borg med skydd utan en plats som kan vara riktigt farlig om det rasar ihop. En plats där ens innersta hämmas. Jag är så ledsen för alla som på något sätt är drabbade av förtryck.

Varga har sin berättelse där hon visar på en lösning till den som säger att han älskar henne -“det enda du kan göra är att gå”. Hon visar därmed på integritet om den självkänsla som vacklar då man gång på gång blir förnedrad. Och själv vill hon inte drabbas av samma gift som den som slagit, och skriver följande rader:

“Och jag älskar livet
det får du inte ta ifrån mig.
För om nu hat är motivet
så finns där inget hat hos mig.”

Långt ifrån glamoren sjunger hon om det som är verklighet för henne och många andra, hon sätter ord på hennes upplevelse och känslor. Ett sätt att bli mer hel. Ett svårt och smärtsamt sätt men en del av hennes liv. Jag läste i någon tidning att många hört av sig till henne efter det första uppträdandet. Många slagna men också någon som själv var den som slog och som fått sig ett uppvaknande. Tänk vad musiken kan göra med oss när den blir verklig och nära. En sång kan få någon att ändra sitt beteende. Så oavsett om hon vinner finalen har många vunnit på att lyssna på dessa ord. När ord blir till handling, till sundare handlingar, är vi vinnare allihop!

Kommentera

*


två × = 4