Från inget till allt

De senaste dagarna har naturen bjudit på en färgexplosion. DSC_0060Från inget till allt på någon dag. Utanför mitt fönster har plommonträdets blommor slagit ut, 1000-tals vitsippor  lättar upp skogsbackar och gullvivorna på vår tomt har tittat fram i gult, orange och rött. I blomsterhandeln möttes jag idag av en palett av färger som gjorde mig glad. Det är som om färgerna och det liv blommorna bär smittar till mitt inre. Just nu gör sig nämligen andra jobbiga minnen sig påminda. Jag minns när dagarna gick i skiftande grått, där nya mörkare gråa filter lades till de redan gråa filter jag hade för min syn. Jag var oförmögen att se färg. Idag vet jag att en hjärna som är deprimerad inte uppfattar styrkan i färg och ljus på samma sätt som samma hjärna som inte är deprimerad. Åter igen blir det tydligt för mig att människan är en helhet, att själen, och som jag tror även anden, påverkar kroppen. Och vise versa.

Min första glada sång efter min depression hette just ”Sommarliv” och bär en ton av harmoni och frihet. Glädjen att åter igen få se färg och se det stora i det lilla var så fantastiskt att få känna. Som en skadad fågel som äntligen kan flyga igen och se allt ur ett annat perspektiv. Där föddes en djup tacksamhet över livet.

När mina omständigheter har gjort att jag hamnat i nya sorger var just sinnesintrycken något som var viktigt för mig att hålla fast vid. Fast mitt inre grät tvingade jag mig själv att se på färger i naturen just för att hjälpa mig själv att inte se livet genom gråa filter igen trots att jag balanserade på Uppgivenhetens väg. Jag tog hjälp av kameran för att komma nära små blommor eller se stora perspektiv från en utsiktsplats. Det var som om kameralinsen blev ett sätt att flytta perspektivet från mig själv till något annat. Och jag började förundras över det vackra i naturen. Allt det där finns och är gratis att njuta av.

Idag vet jag lite mer om vad som hjälper mig när jag är ledsen och jag vet att det finns massor mer att ta till om ledsamheten slår till igen, det sker ofta genom andra människors omsorg. Jag vet också att det på ganska kort tid kan gå från inget till ”allt” där tillvaron plötsligt kan explodera i färg. De färgerna bär på hopp, det hoppet vill jag gärna ge vidare till dig.

Kommentera

*


sju − 6 =