Frestelser

Påsken är över. Generösa vänner och grannar har varit här med godis i överflöd. Jag har småätit i flera dagar fast jag egentligen inte är sugen. Jag äter bara för jag ser sötsakerna och de finns tillgängliga. Idag är det en vanlig torsdag och äggen står kvar….frågar mig själv om jag ska plocka undan godiset och ta fram det på lördag eller om jag ska slänga bort allt redan idag. Om det står kvar är det risk för att jag kommer fortsätta äta.

Tänker på en rad jag läste ur en visdomsbok: “Enda gången det är roligare att förlora än att vinna är när man kämpar mot en frestelse”.

Jag vill gärna förlora den kampen. Jag vill gärna ha karaktär att säga nej till saker som inte är nyttigt, som jag inte vill ha i mitt liv, saker som jag inte står för. Då är det bra att fundera på vad som är bra för mig, vad som bygger upp, vilka värderingar jag har. Det gäller på alla plan i livet. Jag vill motstå frestelsen att ge tillbaka med spydiga ord när jag känner mig trampad på. Jag vill motstå frestelsen att ta genvägen att dra en vit lögn istället för att med svårighet säga som det är. Jag vill motstå frestelsen att titta i åtrå på någon annan man än han som jag lovat trohet. Jag vill motstå frestelsen att äta mer gott än vad kroppen kan göra av med och vad som är måttligt och hälsosamt.

Jag tror och vet att det går. Det handlar om vad jag bestämmer mig för. Om jag har is i magen när orden kommer haglande mot mig kan jag med eftertänksamhetens hjälp svara på ett sätt som inte skadar på samma sätt som någon skadar mig. Kanske en motfråga kan vara på plats
t ex. Vi kan lära oss att ha integritet och dra gränser utan att för den skull “sätta dit” våra medmänniskor. Att vara sann mot andra människor och mig själv är bland det viktigaste jag ständigt förhåller mig till. När jag håller mig till sanningen behöver jag aldrig vara orolig för att komma ihåg vad jag sagt tidigare.
Den dag jag lovade min man att vara trogen bestämde jag mig för att mitt hjärtas kroppsliga kärleksdörr bara är öppen för honom. Jag tillåter mig inte att tänka på någon annan. Och om jag skulle snudda vid tanken hittar jag strategier för att inte utsätta mig för möten med den personen. Som att slänga påskägget istället för att gömma undan det till ett passande tillfälle.

Just godiset känns inte som en stor sak så jag sparar det nog till lördag så slipper vi köpa nytt lördagsgodis. Ändå är det inte att förringa att det är ett sätt att jobba med min karaktär. Vad har du för frestelser i ditt liv?

Kommentera

*


ett + 6 =