God rutin

Vaknar tidigt och dricker en kopp te ur min nya vackra mugg med blåa blommor på. Ett klassiskt mönster och ett porslin som jag tittat på ett tag. Jag köpte några stycken muggar för den lilla, vackra glädjens skull. Jag gillar vackra saker. Jag bara är sån! Jag suger i mig vyer och mönster med för mig fina proportioner. Jag gillar att kombinera fina saker med varandra och njuter av harmonin fina tyger och lakan kan skapa. Märken eller mode spelar ingen som helst roll för mig. Men så klart hjälper ju modet till att visa på det vackra ibland. Ibland är modet helt obegripligt, opraktiskt och inte speciellt snyggt i mina ögon.

I dagar som denna är det andra saker i mitt liv som är obegripliga. Själen öppnar dörrar i mitt inre som jag knappt visste låg så långt in. Dörrar till smärtans rum, till medkännandes- och medlidandets rum.

Miljontals människor svälter och maktlösheten gör sig påmind. Många människor är drabbade av sorg av det obegripliga som hänt i Norge. Barn och vuxna har märken och erfarenheter som ingen människa borde behöva ha. Min familjs sorg ska få plats mitt i all världens sorg.

Jag som lätt dras med i sorgedjupet försöker hitta strategier för att beröras på ett sätt som gör att jag ändå kan hantera vardagen och behålla kraften. Med kraft kan jag försöka att på olika sätt göra något i krisen och inte nöja mig med att jag känner mig maktlös. Kanske finns det faktiskt något jag kan göra för de svältande? För Norges människor? Just nu när vi bär sorgestenar kan det bli för tungt att bära andra, men jag vill ändå öppna upp för möjligheten. Pengar är ju egentligen inte svårt att skänka till någon organisation som kan hjälpa de svältande.

Förra veckan var jag på en föreläsning med Alf B Svensson om hur man kan leva ett meningsfullt liv. Han sa att vi kunde öva oss i att känna tacksamhet, med tacksamheten växer meningsfullheten också fram. Han föreslog en övning: att varje vecka skriva ner 3 saker man var tacksam för. Påföljande vecka ska man skriva 3 nya saker. På det sättet kan vi synliggöra det vi är tacksamma för : )

Jag har redan en sådan bok, fast jag skriver inte varje vecka men ska nog göra det som en ny god rutin.

När jag nu har förlorat flera viktiga relationer ser jag på saker på ett nytt sätt. Varje dag blir viktig att göra något meningsfullt och värdefullt med. Kanske det är att lyssna en gång extra på mitt barns oroliga inre, eller att leka en stund tillsammans med det. Eller att ta tid för en vän. För mig är relationer det allra viktigaste i mitt liv. Och det vill jag gärna göra synligt! Det syns i mitt halvt kaotiska hem just nu. Där tvätthögarna växer och den där harmonin saknas.

Jag tar min sista mun te ur den vackra muggen och konstaterar att den i sig inte gör mig en millimeter lyckligare och att krypa ner under Spidermantäcket funkar lika bra som något annat vackert lakan.

Kanske jag idag ska skriva i min bok att jag är tacksam att jag har en säng att sova i och mat att äta och kläder att sätta på kroppen….ja, så får det bli.

Kommentera

*


− 1 = fyra