Gör er inga bekymmer

Det finns en sång som jag sjöng ofta när jag var yngre: “Gör er inga bekymmer” heter den. Texten är inspirerad av flera ställen i Bibeln bl från Matteus: “Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga”.

I ett samtal igår föll ett nytt ljus över orden. Jag har lagt betoningen på ordet “bekymmer”, när jag sjungit och när jag läst. Men om man lägger betoningen på “gör”, som min samtalspartner påpekade, blir det en annan innebörd.

Varje dag kommer ändå ha doser av bekymmer och svårigheter så GÖR er därför inga bekymmer utöver det ni redan står i.

Så klart lättare sagt än gjort. Men det handlar åter igen om att möta det som kommer utan att snärja in sig i lögner. Det handlar om vår attityd till det vi möter. Suckar vi och stönar för varje steg eller kan vi tänka om, tänka i en ny bana. tänka att livet är en improvisation där vi får försöka göra det bästa av saken hela tiden, framför allt när det inte går som vi tänkt oss.

När jag och en vän stod i lunchkön en dag och skulle betala med kort kom min vän på i sista sekund att hon skulle ha kaffe också, hon säger till kassörskan: “ Oh nej, va jobbigt nu får du dra kortet två gånger.” Kassörskan svarar: “ Nej då det är inte jobbigt, det är bara bittra människor som tycker sånt är jobbigt”. Det där fastnade. Och det stämmer ganska bra. När man har flyt är små motgångar inte så jobbiga men när man möter motgångar på motgångar är det lätt att fastna i dem och bli bitter. Och då kan små saker bli jobbigt. Det är lätt att göra sig mer bekymmer än livet bjuder på.

Så om vi öppnar ögonen för oss själv och börjar reflektera lite över hur vi mött olika saker just den här dagen kan vi nog se om vi gör oss mer bekymmer än vi borde. Jag brukar ibland försöka se mig själv utifrån en objektiv persons ögon och se om mina reaktioner eller handlingar är rimliga.

Då min “bekymmerspott” redan har varit överfull har jag lättare nu än förr att släppa taget om bekymmer och svårigheter jag möter. Och jag vet ju ändå att morgondagen också bär en del bekymmer och kanske oro och en hel massa glädje, men det får jag ta då. Nu vill jag leva NU!

Kommentera

*


+ ett = 9