Hopp om ett annat slut

”Flowers to You, flowers to You”DSC_0053…orden kommer från kvinnan från Kongo och är riktade till Läkarmissionen för det stöd de ger henne i sitt arbete med utsatta kvinnor. Hon kallas Mama London och lyser extra i ögonen när hon berättar om hur  kvinnor som kommer till henne får ett nytt liv. Hon driver ett daghem för barn som alla har kommit till genom en våldtäkt. Våldtäkterna är en del av det förtryck genom krig som sker i Kongo och på många, många andra ställen. Det går inte att ta in hennes berättelse om hur illa det är, hur söndertrasade kvinnorna är till kropp och själ. Till övergreppen kommer att deras män förskjuter dem, familjen vänder sig från dem. Mamman och fostret har inget värde, de är sk ormar. Oskyldig i mina ögon men inte för de som lever nära dem. Dessa kvinnor får lära sig sånger om hur värdelösa de är som de sjunger på hela dagarna. De matar sig med orden varje stund. Ensamheten, Skräcken och Såren växer i takt med barnet i magen för dessa kvinnor. Men så får en del av dem komma till Mama London som älskar dessa unga kvinnor som sina egna barn. Mammorna avskyr det som växer i magen, hon får kvinnorna att älska det barn som är en del av kvinnan själv. Så här sa hon själv ungefär: ”När barnet blir mammans skatt och barnet skrattar och är glad så blir mamman glad”. Kvinnan får ett värde, ett liv och en livsglädje. Barnet är i tryggt förvar och kvinnan får utbildning.

Jag känner igen Mama Londons ord, jag har sagt dem själv, jag har upplevt dem själv men ur mitt perspektiv långt ifrån Kongo och övergreppen. Det gör mig glad att det stämmer även för de som har djupa sår gjorda genom andra människors händer och onda handlingar. Det ger mig hopp.

Jag tänker på min sång ”En spröd blomma” som börjar så här:

Än en gång stängs en dörr och ljuset når inte in som förr
Jag är så skör och gömmer mig för utanför de dömer mig..men

Ge mig ljus och ge mig vatten och vårda mig som den dyraste skatten.
Ge mig tid så ur det tomma ska ni se en spröd blomma.

När vi får en god förutsättning att förändra våra liv kan det som är omänskligt trasigt helas och bli något nytt, vackert och ljuvligt, om än fortfarande skört.
Hur orkar hon då, Mama London, möta allt detta fruktansvärda och destruktiva? Om jag minns rätt var hennes svar: ”Djupt inom mig finns det något som säger att det finns ett annat slut på historien” …historien för varje kvinna hon möter och förmodligen historien om att vardagen ska få vara utan hot och våld. Den förändringen har sin rot i Kärleken.

Miljoner blommor till dig Mama London på Morsdag och till varje mamma och pappa som inte nödvändigtvis på papper inte har några barn, men som ger sin tid för att historien ska få ett annorlunda, bättre slut för någon annan. De vackra blommorna har ni framför er. Några står i full blom, andra bär fröna inom sig än så länge….

Blommor till er!

Läs mer om Mama London här

Kommentera

*


− ett = 3