Hörseltest

Dagen började med en 4-åring som var så där tröttledsen. Jag letar och letar efter örontermometern men hittar den inte. Vi får packa ihop oss och lämna storebror och sen tillbaka hem för att fortsätta leta. Jag hittar termometern och allt är som det ska, ingen feber. Klockan är 8.17 och när jag håller i örontermometern påminns jag om att sonen ska på hörselkontroll kl 8.30. Ut och skrapa rutorna på bilen och snabbt iväg. Vi kom några minuter försent och sitter och väntar. Jag frågar om vår sköterska finns på plats. Det visar sig att hon glömt att skriva in vårt besök när vi var på 4-års kontroll. Vi ska idag göra om hörselprovet som vi tog då. Ett prov som togs utan en vettig instruktion och då sonen blev så osäker på om han gjorde rätt blev resultatet inte tillfredsställande. Sonen trodde att han skulle trä bricka med hål i på en “pinne” exakt när han hörde ett pip, men pipet var så kort så han hann inte lägga på den i rätt sekund och avvaktade istället. Han sökte bekräftelse i sköterskans ögon hela tiden. Då hon inte rörde en min och inte bekräftade honom gjorde han ingenting istället, men hörde pipet det gjorde han. jag satt bredvid och såg allt. Sköterskan var gullig och trevlig men möta ett barn pedagogiskt kunde hon inte, hon utstrålade osäkerhet och det smittade av sig.

En annan sköterska tog emot oss istället idag. Glad och i direktkontakt med barnet gick hon på ett bra sätt igenom vad som skulle hända. Han fick tid på sig att känna in brickorna och var helt med på vad han skulle göra. När han hörde pipet la han dit brickan och sökte hennes blick. Hon bekräftade honom med ett leende och det hela var över på ett kick.

Som jag brukar tjata om, handlar allt om kommunikation. I det här fallet blev det så tydligt. När man är kunnig och kan möta ett barn där det är just nu, fånga intresset och visa att man själv bestämmer finns det en chans att få ett uppdrag som detta genomfört.

Precis som i livet kan vi få saker och ting att hända med människor som förstår varandra. Som vill förstå, som kan lyssna in och tala ett så begripligt språk som möjligt. Som kan anpassa sitt språk till den som är mottagare men fortfarande behålla sin egen karaktär. När vi blir bekräftade att vi är på väg i rätt riktning vågar vi fortsätta på den goda bana vi påbörjat.

Modershjärtat är idag lättat över att det var kommunikationen som var problemet i detta fall och inte hörseln.

Kommentera

*


8 × sju =