Hur lever man sitt eget liv?

Snuddar vid en rubrik i en webbtidningen Confirmare som var något i stil med: “Om du bara gör som alla andra säger så är det ju inte ditt liv du lever”. I det här fallet handlade det om konfirmation som en tjej sa nej till i ett första steg för hon ville inte bara följa strömmen.

Hur lever man sitt eget liv, är ärlig mot sig själv och sitt hjärta i en värld där vi matas hela tiden med hur man ska vara?

När jag fick barn för 8,5 år sedan tyckte jag livet blev ensamt här hemma på dagarna. När jag gick upp på morgnarna satte jag på radion och följde Mix Megapols morgonshow. Många dagar fick jag skratta, förvånas över hur gränsskridande (eller gränslösa) människor kan vara och förundras över hur allmänbildade människor är i de olika tävlingar som var. Jag lyssnade och var delaktig på mitt sätt och kände mig inte ensam längre.

Det jag vet nu att jag gjorde var att fly, fly från mig själv och mitt liv som var så jobbigt. Kunde jag bara vara i den världen med skratt, tävlingar och matlagning slapp jag tänka på vem jag var, hur ledsen och deprimerad jag var.

En dag hösten 2007 bestämde jag mig pga att alla ljud blev övermäktiga att stänga av radion. Där satt jag själv med mina jobbiga tankar. Massa tankebrus istället för det bruset som kom utifrån.

När jag vågade vara stilla i det tankebruset och möta smärtan och mörkret så är det som om stillheten var det som tog mig framåt. För i stillheten kom det svar till mig. Svar som att jag duger utan att prestera, svar som var som den klaraste väg “i de tusen tankarnas återvändsgränd” som jag skrev i nån sång. Stillheten förde mig till skapandet, skrivandet. Ur stillheten sökte jag frågorna till VEM jag är, inte vad jag kan. Jag bär ofta ett halsband där det står “Stillheten är nyckeln till livets gåta”. Så var det för mig, i stillheten fanns nyckel till liv, och ett fantastiskt liv, Mitt LIV. I mitt liv bestämmer jag och där följer jag mitt hjärta och mina tankar.

Hur gör man då? Vänta inte till du Måste stänga av allt ljud. Förekom! Tänk om vi skulle utmana oss att stänga av TV, tidningar, reklam och radion och annat ljud en vecka. Pröva och reflektera hur mycket vi fylls på av omvärlden och hur lite vi umgås med oss själva.

I mitt liv med tre barn har jag fortfarande mycket ljud men radion är fortfarande avstängd när jag är själv så jag får tid att vara med mig själv så jag vet lite mer om VEM jag är.

Ni får en vers från senaste sången jag skrev i veckan:

“Känner du dig jagad och är fast i tankebrus
Välj stillhet i den finns det frid
Välj stillhet så du kan bli fri”

Kommentera

*


5 − fyra =