Ilskan skyddar andra känslor

En kall morgon med bilen täckt av frost. Hade inte räknat med det så snabbt satte jag igång bilen, alla reglage rätt inställda och varmluften på max. Sen ut och skrapa! När jag skulle sätta mig igen var rutorna liksom frostiga igen. Då hör jag att fläkten inte är på. Direkt anklagar jag mellansonen för att han stängt av fläkten. Jag vet att han inte gillar ljudet. Då jag efter två sekunder såg i hans ansikte vad det gjorde med honom, han blev arg, så bytte jag strategi och lite lättsamt ändrade både tonläge och sa att jag skulle ha förklarat för honom och ”anklagade” honom för lite bus, ”Din lilla tokunge” (med varm ton). Tänk att det var han som stängde av när jag ville ha varmt till mina frusna rutor. Han började skratta och kände sig lite busig. Hela ansiktet lyste igen. Sen förklarade jag lugnt varför värmen och fläkten var på.

Kan dra mig till minnes hur jag gjorde likadant som 20-åring. Då stängde jag av bilen som pappa hade på tomgång för jag tänkte på miljön. Det jag inte visste var att han försökt starta bilen i -30° i 25 minuter. Till skillnad från mig frågade pappa bara varför motorn var avstängd sen provade han att starta. Den startade! Då förklarade han hur det låg till. Med respekt och utan att anklaga förklarade han hur det låg till.

Jag försöker att inte slå domarhammaren i huvudet på mig själv när jag gör dumma saker. Jag försöker snabbt ställa tillrätta och lära mig någonting. Döma mig själv har jag gjort tillräckligt i mitt liv.

Däremot kan jag fråga mig själv: Vilken rätt tar jag mig att skälla på den jag älskar allra mest för en struntsak. Förmodligen skulle jag inte skälla på en vuxen som gjort samma sak. När går den gränsen att det lilla barn som vi bara ler åt och som bara får gullugulliga tillrop ska förstå bättre och minsann tåla att vi sätter hårt mot hårt.

Härom dagen hörde jag någon säga att ilskan/vreden skyddar oftast något annat. Vrede är den kränkta kärlekens reaktion. Jag förstår varför min femåring blev arg när jag började skälla idag, han kände sig kränkt. Det blev så tydligt att när jag la problemet på mig så började hans ögon att lysa igen.

Så för att han inte ska frysa till i ilskan i framtiden gäller det att förklara, be om förlåtelse och kramas mycket. Då kanske ilskan inte behöver skydda några andra känslor utan han kan ha tillgång till alla sina äkta känslor.

Kommentera

*


− tre = 6