Inställning

Jag tar en paus från jobbet inomhus, tar på kängorna och går ut med kameran i hand. Jag andas in frisk luft och i det snövita landskapet med den jämngrå himmelen där ingen sol syns till.

Jag som har haft kameran som hjälp att se små detaljer och stora helheter har inga speciella kunskaper i fotografi och jag är lättad över att det är en digitalkamera jag äger och att det inte kostar mer att ta många bilder. För många, många bilder blir det. Jag provar mig fram hela tiden. När jag väl hittar ett motiv jag gillar kan jag ta “samma bild” många gånger med olika inställningar på kameran. Bilderna blir helt olika fast motivet är detsamma. En del blir mörka eller bara svarta, andra helt vita, några dunkla, någon med förstärkta färger och en annan med djup, någon bild blir realistisk och lite platt med hjälp av blixten.

Förutom ljuset runt omkring och skärpan i bilden är det just inställningen som är avgörande hur “bra” bilden blir. Och så klart är det ju subjektivt, vi tolkar det goda på olika sätt.

Tänker att det är så i mitt liv också. Hur min dag blir beror så klart på hur mycket ljus jag har i mitt liv i allmänhet, det beror också på var jag lägger fokus och skärpa. Mycket beror ändå på vilken inställning jag har i slutändan till det jag står i. Många gånger kan vi inte påverka våra omständigheter, lika lite som vi kan påverka vädret. De dagar som det finns en gnutta ljus och det finns en god inställning kan bilden eller dagen bli bra eller ok. Och för den som upplever att mörkret fullkomligt har sugit i sig varenda ljusstråle vill jag verkligen uppmuntra att ta hjälp från vänner eller någon som vill lyssna. Jag är så tacksam för alla som hjälpt mig på vägen. Någon annans lyssnande öron och uppmuntrande ord kan vara som en blixt som ger ljus till bilden, ljus till dagen och en hjälp att se realistiskt på det du står i. När väl tankarna börjat mala är det ett svårt mönster att bryta på egen hand, oftast behövs en förändring av någon slag.

Väl inne i värmen igen laddar in mina bilder, och jag då minnas ännu en dag i mitt liv med hjälp av kameran. En ganska vanlig grå dag men ändå helt unik. En dag som tillsammans med alla andra dagar är mitt liv. Ett liv med sorg och glädje, med motgångar och framgångar -ett fantastiskt liv.

Kommentera

*


åtta + = 10