Jag blir levande när jag skapar

Är så glad att jag lät mig inspireras av min svägerska som går en konstnärlig distansutbildning. Nu när jag har en ateljé att skapa i plockade jag fram penslar och köpte nya färger och igår började jag måla igen. Tror det var 10 år sedan sist. Jag har målat i olja tidigare. Jag gillar verkligen lystern oljefärger kan få, en mild glans. Nu är jag för otålig att vänta på att det ska torka så min utmaning ligger nu i att lära känna akrylfärger och dess egenskaper och teknik. Roligt och svårt. Tycker framför allt att det är en utmaning att få till de nyanser jag vill ha, det kan lätt se skarpt ut. Min stil är nog just mild.

För många år sedan på lärarhögskolan tittade vi på filmen ”God afton herr Wallenberg” och fick sedan ställa frågor till regissören Kjell Grede. Han sa något som har stannat i mig sedan dess. Vem han citerade kommer jag tyvärr inte ihåg, men han sa: ”Kan man inte skapa måste man förstöra”. Det är blev något som blev viktigt för mig i yrke som lärare. Utmaningen i att inspirera eleverna till eget skapande så de skulle slippa förstöra. Bygga upp och inte riva ner. Det fantastiska i den pedagogiska uppgiften är att visa på många olika sätt och tekniker i hur vi lär oss så varje enskilt barn kan välja sin strategi och språk att uttrycka sig på. Att skapa på. Skolan idag är så full av alla mål att nå så vi många gånger missar lusten, glädjen att utgå från var vi står och låta skapandet ta plats. Jag menar inte bara det konstnärliga skapandet jag tänker också på konstruktion och byggen i matten t ex istället för alla abstrakta tal. Så mycket sitter i våra händer. Själv minns jag mycket bättre när jag känt, klämt och format med händerna istället för att bara lyssna t ex. Även där har vi olika sätt vi inhämtar information på som sedan när den bearbetats kan bli vår egen kunskap om något.

Så från ett tomt huvud och tomma händer, som jag upplevde att jag hade för ett par år sedan, kan jag konstatera att jag intar skapandet på nytt, på olika sätt och känner mig på det sättet alldeles levande.

Vad skulle du vilja skapa?

Kommentera

*


sex × 6 =