Jobb i september

Förra veckan bjöd på ett oväntat möte med en gammal bekant och hennes vän. Vi råkade luncha på samma ställe och det blev ett möte, ett verkligt möte mellan oss. Det är jag så glad för : ) Flera personliga saker har stannat kvar hos mig men även det en av dem berättade om sin jobbsituation. Hon var familjejurist och skulle vara ledig i juli och jobba i augusti, en tid då det är lugnt på hennes jobb. Värre är det i september då många skiljer sig, då har hon att göra. Så tragist att de som lever i ett parförhållande väljer att gå skilda vägar efter tid av ledighet tillsammans. Det är samma sak i januari.

Nu ligger sommaren framför och många av oss kommer att vara lediga tillsammans. Hur kan vi göra för att få en fin tid tillsammans? Jag tänker direkt på att vi kan prata om vilka förväntningar var och en har på semestern. Har jag sagt högt vad jag vill med göra med den lediga tiden? Är det tid för gemenskap, vila, ”bara vara tid” eller projekt som ska få plats? Lite av varje eller något speciellt? Så klart kan det bli frustrerande om den ena vill sola, läsa böcker, och ta dagen som den kommer hela sommaren medan den andra vill bygga en sommarstuga efter en bestämd tidplan. Det är som upplagt för konflikter. När vi tänker efter före kan vi tydligare klargöra våra förväntningar, för jag tror att det är just förväntningarna som ställer till det för oss. När andra saker än det vi förväntar oss händer kan konflikter uppstå som behöver hanteras. Själv har jag målat så många bilder av hur jag vill att livet ska vara, de bilderna kan så klart vara positiva och skapande, med det gäller att kunna ställa om och möta det verkliga livet istället för att hålla fast vid sin bild. Särskilt när det inte blir som man tänker sig. Det är det som treårngar har svårt för, de får en kris när det inte blir som de tänkt sig.

Igår läste jag Alf B Svenssons senaste bok, ”Ett rikt och meningsfullt liv” (Libris). Han har lång erfarenhet som psykolog och boken tar upp en kort men tydligt vägledning hur vi kan göra om eller rättare sagt när konflikter uppstår. För konflikter finns i alla relationer men av olika grad och sort.
Svensson skriver ”Här är några konkreta råd om hur man på ett bra sätt hanterar konflikter. De är ganska självklara men ändå svåra att följa. Undvik att börja konflikten i aggressiv ton. Kom inte med personangrepp. Kritisera beteendet, inte personen. Försök att verkligen lyssna, förstå och respektera varandras känslor och upplevelser. Undvik att trappa upp konflikten och ta time-out om det behövs. Mer än hälften av alla konflikter i ett äktenskap går tyvärr inte att lösa om man med lösa menar att man ska tycka och vilja samma sak. Då får vi försöka kompromissa och inse att vissa konflikter får vi lära oss att leva med.”

Jag tror så mycket på tydlig kommunikation. Det är ett ständigt arbete att jobba med sin kommunikation då alla människor är olika och jag bör möta en människa där just den är och inte där jag själv är. I de stunder vi kan göra det kan ett möte mellan människor ske, och när mötet finns är det större chans att vi håller sams och vårdar våra relationer eller i alla fall är ärliga mot varandra.

Jag önskar en semestertid för mig själv och var och en av er, med inspiration, förnyade tankar, tid tillsammans och lugn i relationerna. Samma sak önskar jag för september och januari….. eller förresten….för varje månad på året.

 

Ps 1 Mitt semenstertips får nog bli att läsa alla Alf B Svenssons små, enkla böcker som kan ge nya tankar till relationer mellan par, för föräldrar både till små barn och tonåringar. Du kan låna böckerna i SjälaBorgen om du bor nära eller köpa några av dem här. Annars finns de på Libris.

Ps 2 Läs gärna bloggen Pingis, om att möta människor där de är.

Kommentera

*


nio × = 18