Kärleksljus

Det blev en halvdag i trädgården där vi tillsammans har räfsat löv. Killarna får lite betalt för varje säck de får ihop. De sparar till lego. Så nu får de kämpa för att skramla ihop slantarna. Själv tycker jag det var skönt att komma ut och jobba fysiskt med kroppen. Jag är glad att jag orkar. Jag jobbar ju mycket med huvudet annars så det är så skönt att få ta i med musklerna och andas in höstluften.

Just nu när det är All helgona helgen kommer det en del sorg över mig. Just nu känns det helt ok. Jag tycker det är så vackert om man ser på olika kyrkogårdar dessa dagar där ljus lyser överallt som minnen över de människor som varit en nära. Ljus som för mig är en symbol för det ljus de som nu är döda själva spridit en gång i tiden. Ett slags Kärleksljus. Det ljuset som förenar oss i sorgen.

Alldeles tyst kan jag tända ett ljus på en grav och bredvid går någon annan som gör likadant. Våra sorger är helt unika men bara att vi är där och tänder det där ljuset betyder att vi har äger en slags sorg båda två. Sorgen kan vara olika smärtsam och vi behöver aldrig jämföra utan bara konstatera att det är många som saknar sina kära. Någon som man kände nära och fick massor från. Någon som också var en mottagare av ens kärlek och längtan. Eller någon som man ville känna men aldrig fick chansen av olika anledningar. Omständigheter och val kommer även här upp till ytan.

Jag vill inte fly från min sorg, bara möta den även om det gör ont. Den dyker upp på olika sätt beroende på vad jag blir påmind om. Man kan ha en önskan om hur man vill hantera sin sorg. Jag vill heller inte vara dömande mot mig själv om det blir på något annat sätt än jag tänkt mig.

Att få kratta och jobba med kroppen kan vara ett skönt sätt att få en lättnad i sorgen. Jag vet nu att det är en tillfällig lättnad. Just nu räcker den tillfälliga lättnaden. Imorgon tar jag mig till en samling där människor har satt ord på sorgen-då kan det bli jobbigt då det säkert kommer bli en bearbetning på djupet. Arbetsamt men så skönt efteråt. Så där som att komma ut i en nystädad trädgård och få andas in den klara höstluften efter ett arbetspass med krattan.

Kommentera

*


× fem = 5