Många minnen, många stenar

En dag fylld av känslor. Upp och ner. Stora leendet och djup sorg med tårar. Som Gessles låt. “Då kommer alla känslorna på en och samma gång:” En sån dag har det varit.

Har gått igenom skänkta saker till min Borg. Fina knypplade band. Färgare garner, tyger, sidenband och stenar i mängder. Alla band kommer från en älskad mormor som inte lever längre. Jag känner på banden. Känner dess historia. Hur de plockats fram till jul kanske, hur näsdukar fått en spets, hur virkade dukar används vid kaffetåren. Blir lite vemodig och samtidigt så glad. Glad över att jag får ta över dessa lådor av material och att de inte hamnade på tippen. Glad över att andra människor som längtar efter att skapa kan få dessa band och dukar i sina händer och göra något nytt av dem. Duken på bordet kan bli en ett modernt fat eller en lampa, kreativiteten och fantasin bestämmer var det landar.

Sen var det alla stenar från svärmor. Små små påsar i mängder. Förstår att varje påse är en ny plats med nya intryck, nya möten med miljöer och kanske människor. Känner på stenarna och låter dem tala till mig. En lapp ligger med namnet på platsen och årtalet -67. Ett litet minne från en inre och yttre resa. En del av ens liv som tillsammans målar den bild av den man till slut är med alla ens erfarenheter. Jag känner svärmors känsla för naturen och alla de vackra gåvor som den har att ge. Kan man se det stora och vackra i en liten sten har man mycket att glädjas åt, mycket att vila ögat på av. Hon njöt verkligen av varje liten sten.

Min svärfar sa så fint: “Varje sten är symbolen av ett möte med en människa”. Jag förstår att min svärmor var någon som mötte många. Såg, lyssnade och lät dem bli en del av hennes bild, hennes liv.

Så på ett märkligt sätt vävs våra liv ihop. Alla ni som ger saker till mig från er själva eller från någon ni rensat efter. Det arvet lever vidare där vi kan skapa något nytt.

Låter tårarna komma, låter leendet finnas där. Låter mig fyllas av Tacksamhet till vad jag fått, praktiskt och i hjärtat.

Kommentera

*


× tre = 24