Memory

4-åringen frågar ofta om vi kan spela Lotto, ett memory med tillhörande bricka där man ska samla på de bilder som man är tilldelad. Det har blivit vår nya sysselsättning hela familjen. Många vita kort ska väljas med omsorg för att ta just de kort som passar med min bricka. Alla kort ser ju likadana ut när de ligger upp och ner men på baksidan döljer sig den unika bilden.

Jag är rätt chanslös mot de små snabbtänkta hjärnorna. Jag inser att flyt och fokus går hand i hand. Det gäller att vara skärpt och se när de andra tar upp sina kort, kolla in och minnas var ens egna kort ligger. Ibland tar jag upp samma kort flera gånger för jag inte minns att jag tagit upp det förut och mina motspelare minns tydligen inte heller att någon av dem har en liten skatt som ligger och väntar.

Tänker att spelet är som Livet självt. Vi väljer lite på måfå, ibland passar det så bra, ibland passar det inte alls. Vi kan se på andra, vara fokuserade och lära oss något av andras steg. Vi kan själva göra samma misstag många gånger utan att koppla att vi står och stampar. Eller så lyssnar vi in, har skärpa, är eftertänksamma och förstår en del av de konsekvenser våra val får och lär av andra.

Vad gäller spelet vinner den som snabbast fyller sin bricka med rätt bilder. I Livet vinner vi så mycket om vi kan stanna upp och njuta av varje vackert motiv. Våga stå kvar en stund när mörka och smärtsamma bilder vänds upp mot oss. Sen släppa in ljuset, välkomna det som en vän på vägen. Vi vinner när vi har tillgång till alla våra känslor så vi kan möta det som kommer i vår väg-gott och ont. Vi vinner när vi förstår vikten av att förlåta oss själva och andra för att bli så fria vi bara kan. Vi vinner när vi drar lärdom av misstag och på det sättet blir ett uns visare. Av visdomen kan vi bygga en bank av erfarenheter att relatera till och ta fram som ett “minne” att vända rätt kort i rätt tid utan att famla.

Av den sistnämnda anledningen kan en person med många olika slags erfarenheter få en stor bank om man lämnar plats för eftertänksamheten och jobbar på att inte göra om saker som skadar en själv och andra. Där kanske inte den snabbtänkta hjärnan är den som vinner i längden utan den som kan dra slutsatser och har en vilja till förändring.

I Livets spel är ALLA är vinnare för att var och en av oss är så värdefulla och unika, den segerglädjen kan synas på utsidan om vi bara kan se att det är så. Grattis! : )

Kommentera

*


åtta × = 72