Mitt och ditt

Idag läser jag om att folk tankar bilarna och åker utan att betala, igår hörde jag om någon som stulit utrustning på ett sjukhus för massa pengar. Blir uppgiven, inte arg eller ledsen, bara uppgiven att människor inte kan se skillnad på vad de själva äger och vad som tillhör någon annan. Girighetens falska ansikte hånler åt oss.

De flesta av oss skulle inte gå så långt som att släpa hem en EKG-apparat, men visst är det många som tar saker i litet format. Godis eller läsk i butiken, filtar eller plåster från sjukhus, kopieringspapper från kontoret.

Det är i det lilla det börjar därför ska vi vara noga med att inte börja. Tydligen är det väldigt enkelt och man väl har viljan eller drivet att ta. Som tonåring pratade jag med en tjej i min ålder som hade satt snattandet i system. Varför? “Det är så enkelt”, tyckte hon. Spärren om “mitt” och “ditt” var för länge sedan borta. Ansvarskänslorna var avstängda, möjligtvis fanns en känsla av äventyr och sport i att klara sig utan att bli upptäckt.

Jag är uppfostrad med tydliga regler om att man inte själ, så är det bara. Därför är det så främmande för mig att tänka tanken att ta något. Man jobbar, och så väljer man sen hur man själv spenderar sina pengar.

Jag har ibland hört orden: “Det går ingen nöd på det där stora företaget, de klarar sig ändå”. Jag tror att man är fel ute. Det är det inte det det handlar om. Det handlar om att man tar något man inte har rätten att ta. Så vi kanske åter igen ska sätta oss ned och reflektera över hur vi ser på saker. Mitt och ditt. Kanske någon sak ska lämnas tillbaka som är stulet, kanske något ska ersättas eller lämnas tillbaka som varit ett långlån. I det ärliga mötet kan det ske massa spännande saker : ) Prylarna blir mindre viktiga och relationen växer oftast.

Vill vi leva som hela och fria människor ska vi göra upp och stå för saker vi gör och har gjort. Vi har möjlighet att ändra vårt beteende, vilket hopp!! Att veta dessa gränser är ett sätt att visa andra och sig själv respekt och integritet. Två toppenbra saker att ha i med sig i livet i mötet med andra.

Kommentera

*


× 9 = åttio ett