Morsdag

En dag då mammor i Sverige uppmärksammas. Bara ordet mor eller mamma väcker en unik känsla i oss. Ömhet, omsorg, kärlek, tillgivenhet, trygghet, vägledning kan vara ord som förknippas med “mamma”. I de bästa av världar är det så.

Långt ifrån alla tänker på dessa ord när tanken går till den egna modern. Jag beklagar det. För dem som inte blivit sedda, hörda på, rörda av goda händer, för dem som känner svek och förnedring kan denna dag vara allt annat än en hyllning. Känner du så är jag ledsen för din skull. Och då det kräver fingertoppskänsla för hur jag möter dig i denna blogg försöker jag välja orden i kärlek och frågar: Har du tagit tag i den sorgen så du kan vara fri att gå vidare i livet?

Vad har du för andra förebilder av goda mödrar omkring dig som du kan titta på, lära av för att ändå känna dig sedd, hörd och rörd? Vilka kan du se på för att göra annorlunda än det sätt du själv blivit bemött. Vilka ställföreträdande mammor finns där ute och väntar på att få träda in och stötta? Ser vi dem, söker vi dem? Jag som har min mamma i himmelen och i hjärtat söker ställföreträdare när jag behöver. Det är skönt att få berätta något viktigt i förtroende för någon som ser på mig med kärleksfulla ögon, som lyssnar innerligt och har omsorg. Oftast står de inte och knackar på dörren, jag får själv leta och berätta mitt behov. Svårt, och befriande när det väl händer.

Kanske sorgen väcks på ett annat plan idag. Den dröm om att få bli förälder blev inte verklighet, längtan efter att få höra ordet “mamma” ekar så tomt och stort. Så smärtsamt!
Många kramar till dig i det. När det nu inte blev så, hoppas jag att du tar chansen att använda den kärleken inom dig till andra barn, genom att se dem med goda ögon, lyssna på dem med hjärtat och röra dem med ömsinta händer.

Det blir inte som vi önskar och tänker många gånger. Det vore förmätet av mig att tro att denna lilla blogg skulle kunna leda till stora förändringar. Den kärlek jag upplevt av min mamma, den kärlek jag känner för mina barn den kan förändra världen, det är jag övertygad om. När vi ser varandra händer det saker i vårt inre som får praktiska konsekvenser. Så om det frö av kärlek som redan finns inom dig kunde få spira och blomma kan denna plats bli bättre för alla. Den kraften är enorm : )

Älskar du din mamma? Säg det! Älskar du ditt barn? Säg orden högt! Behöver du förlåta någon för att vara fri? Vad kan du göra idag för att börja den processen? Vilka andra förebilder har du i din närhet som du kan spana extra på?

Många frågor och kanske inga svar. Jag tror att du har de där fröna där som ska vattnas på och ge näring till. Min önskan är att denna blogg ska få vara lite vatten.
Du är värdefull, speciell och dyrbar. Med de orden vattnar jag mitt inre varje dag. Hoppas det vattnet når till dig.

Kommentera

*


9 + = sjutton