Möte genom orden

 

Jag tackar för den bekräftelse jag fått av några av er angående min blogg och att orden öppnar upp något i er. Så fint att få höra. Just bara den bekräftelsen födde nya tankar, som just detta blogginlägg.

När ett möte sker genom ordet, med eller utan toner handlar det både om den som ger ut och den som lyssnar om orden ska stanna och bli till någon förändring, en verklighet för lyssnaren. Visst handlar det om retorik, pedagogik att ge något vidare som man tänkt på, men det handlar också om hur närvarande och påkopplad mottagaren är. Förkastar vi en föreläsare pga det sätt som personen försöker förmedla det han/hon planerat att säga? Eller kan vi ändå ge oss chansen att försöka förstå vad personen vill säga, läsa bakom flummiga formuleringar eller ord som inte matchar riktigt? Ibland tror jag att vi är så stressade och tycker vi har bättre saker att göra än att lyssna. Snabbt kommer telefonen upp för sms:ande, fb, planering med almanackan t e x istället för att verkligen lyssna med båda öronen och hjärtat. För att sen behålla det vi vill och välja att inte ta emot det vi inte  håller med om.

Det handlar om både sändaren och mottagaren. En förutsättning för ett telefonsamtal är att ha två fungerande telefoner till att börja med. Sen ska linjen, uppkopplingen vara bra. Där kan vi tala med varandra. Om sen talare och lyssnare turas om att ha “talarbollen” och “lyssnarbollen” i sin hand DÅ kan det verkliga mötet med orden ske. Växelvis tala, växelvis lyssna och reflektera.

Kanske vi nästa gång vi hör något av intresse, men som framförs på ett tvivelaktigt sätt istället för att förkasta och nedvärdera, kan ge feedback på det någon säger. Berätta vad som verkligen landade och konstruktivt ge tillbaka frågor om hur det som sas lades fram, eller ifrågasätta fakta. Då finns en chans att det sker något nytt i den som gett, i sändaren. Feedback betyder ju ordagrannt “föda åter” och det är precis det som kan hända i sändaren, något nytt från det som redan är föds fram. I detta fantastiskt spännande möte, med en person genom orden kan vi utvecklas både i rollen som sändare och mottagare.

Jag är glad att jag hittat nya mottagare till det som jag sänder ut då mina nära och kära inte längre finns att prata med eller att skriva till : ( Så vänder jag på det har jag nu nya mottagare som kan ge mig annan, ny feedback som kan utveckla mig på ett nytt sätt. Härligt för mig om ju gillar Utveckling så mycket ; ) TACK!

Kommentera

*


+ 3 = fem