Något vilsamt vacker över skördetiden

Det finns något vilsamt vackert över skördetiden. DSC_0032Frukter och grönsaker bjuder upp alla sinnen till dans. Färg, form, lukt, smak och konsistens blandas och inbjuder till skapande och upplevelse.
Vad jag fastnat för just nu är inte bara det man kan äta utan själv processen det har tagit för ett litet frö att tillsammans med sol, vatten, näring och tid växa till sig en annan, mogen form. Något så oansenligt och litet kan i slutändan inte bara bli en frukt utan även ett träd som kan bära frukt i generationer framöver. Men allt sker inte i en handvändning. Man behöver vara vän med tiden och lära sig att vänta på det som kommer längre fram. Jag vill påminna mig om det, jag som lätt blir ivrig och vill mycket.

Ibland kan det vara så svårt att se att det som jag tänker mig som ett nederlag idag faktiskt kan bli något helt annat för dagar längre fram. Det kan liksom omformas till något som jag inte ens kunde ana. Äppelblomman som så skir och vacker blommar i maj behöver ge plats för självaste frukten. Blomman i sig fyller sin funktion under sin tid, sen växer frukten till sig till något annat som inte liknar äppelblomman men som man kan äta av. Och i varje äpple finns kärnor som bär nytt liv inom sig som kan leda till nya träd.

Den där processen är lite svår att se när man är mitt i det. 2007 skrev jag en av mina tyngsta sånger ”Oro smyger fram”, som kommer på nästa skiva. Jag längtade efter att blomma men tiden gick och jag stod helt bar, inte ett enda litet grönt blad ville blomma ens. Då satte jag ord på det svåra och jobbiga. Nu, flera år senare, kan jag sjunga den sången och den hjälper andra som känner igen sig. Alltså bär den sången en frukt som jag omöjligt kunde se i den stunden jag skrev den. Och vem vet, om den sången hjälper någon kanske den personen kan sätta ord på något svårt som hjälper nästa person och så är vi igång och skapa många träd som med tiden kan ge frukt.
Det finns nåt vilsamt vackert över skördetiden. Den säger något om det som ligger bakom, som kan ge kraft till det som ligger framför. Och i nuet får vi njuta av det.

Kommentera

*


× tre = 21