Narnia

En kväll av egentid med tredje filmen om Narnia. Storslagen film med effekter som förstärker helhetsintrycket!
Det jag bär med mig hem är dock inga bilder utan några meningar. De stannar kvar och blir verklighet även i mitt liv.

De två syskonen, Lucy och Edmund, är sända till landet Narnia för att åter igen bekämpa det onda. Det gör de på flera sätt. Men för att nå den punkt då ondskan/mörkret ska upplösas måste de först göra upp med mörkret i sitt eget liv. De kommer att bli prövade på vägen av “förintaren”. I Edmunds fall är det begäret efter makt som ställer till det för honom och för Lucy handlar det om fåfänga. Hon önskar att få vara lika vacker som sin syster. I hennes strävan att vilja vara som nån annan håller hon på att förlora sig själv och därmed den hon är och de gåvor hon bär på. Hon förminskar sig själv när hon vill vara någon annan för hon ser inte sitt eget värde.

Är det inte så här vi gör så ofta, vi vill vara nån annan än just oss själva. Vi vill fly eller drömma oss bort till någon annan än den vi just är. Vi förminskar oss själva när vi inte strävar efter att vara vårt bästa jag istället för det bästa av nån annan. Någon annan som bär på helt andra gåvor än vad jag själv gör. Eller varför inte ett hopplock av mångas “bästa jag” så vi blir någon slags supermänniska.

För att kunna ta fighten ute i världen mot det som är svårt, mot orättvisor och mörker ska vi först ta en titt på våra egna liv. När vi kan se igenom hur vi själva handlar och lära oss med hjälp av självinsikten är vi förberedda på ett bättre sätt att möta det som kommer emot oss.

Åter till filmen där en liten flicka som ser upp till Lucy säger att hon vill bli som Lucy när hon blir stor. Lucy, som brottats med sin egen fåfänga och mörker, svarar då nåt i stil med: “När du blir stor ska du vara dig själv”.

Tänk om vi alla kunde ha den självkänslan att vi vill vara oss själva, vårt bästa jag. Tänk om vi hade den sunda självbilden av oss så vi vet vad vi är bra på och vi kunde använda just det på bästa sätt. Vilken möjlighet att bekämpa all världens mörker vi skulle ha då!

Kommentera

*


− 4 = ett