Opel

Igår var vi på kalas ute på landet. En bilresa på nästan en timme väntade mig tillsammans med barnen. Resultatet av en lång bilresa kan ju bli av olika slag. Jag tog tillfället i akt att leka en lek med killarna. Vi letade efter en bil av visst märke och färg. Först var det en svart Saab vi skulle leta efter och det kryllade av dem så det var inte svårt. Sonen valde sen en röd Opel att spana efter. Alla letade ihärdigt efter en röd Opel men ingen kunde se någon. Efter några mil bytte jag lek för att hålla samtalet levande. Vi spanade dock fortfarande efter en röd Opel utan framgång. Vi lekte istället leken där en i taget ska beskriva en person och så ska de andra gissa vem det är. Det var riktigt roligt och alla kunde vara delaktiga på sin nivå : )

Jag som ju är Passionerat Frustrerad över hur vi pratar med varandra när skitsnacket tar över och det verkliga mötet mellan oss uteblir, fick en motfråga av en vän för en tid sen: “Är det verkligen så att vi pratar så mycket skit?” Mitt svar blev: “Om du börjar lyssna, verkligen skärpa lyssnandet på vad vi pratar om med varandra, så kommer du höra.” Det är ju fantastiskt om hon och hennes vänner inte pratar skit utan alltid pratar uppmuntrande om dem själva, aldrig rackar ner eller dömer andra och tar upp problem med varandra på ett konstruktivt sätt. Vi får väl se vad hon hör om hon väljer att lyssna efter det : )

Jag tror att det är som med Saaben och Opeln, vi ser det om vi verkligen letar efter det. Vissa saker blir enormt tydligt för oss när vi skärper blicken och det likt Saaben förekommer överallt. Andra saker lyser med sin frånvaro. Den frånvaron kan vara bra om det gäller skitsnack. Den frånvaron kan vara ledsam och smärtsam om det t ex gäller hur mycket tid en förälder ger till sitt barn.
Vi kunde i alla fall konstatera att röda Oplar är ovanliga just nu.

Om vi skärper blicken och tar oss tid att leta efter det som intresserar oss, där vi vill utvecklas eller förändra något har vi lättare att se det med objektiva ögon tror jag. Vi ska se upp för fällan att hamna i martyrskap när vi upptäcker svåra och jobbiga saker. När vi väl accepterat vår situation kan vi ta oss över och förbi våra hinder för att växa och utvecklas.

Ska du skärpa ögat på något den närmaste tiden?

Kommentera

*


ett + 6 =