Orden

Ännu en Farsdag som jag får fira genom att tända ett ljus för min älskade pappa. Förut pratade vi eller så visade jag på andra sätt att jag uppskattade honom. En människa som alla andra med svagheter och starkheter. En av hans fantastiska förmåga vara att möta en människa och inte döma den. Att få vara hans barn var ju fantastiskt! Att få leva nära någon som bara omfamnar en och inte dömer är en förmån. Som jag berättat tidigare var han någon som verkligen sa med ord hur mycket vi barn var älskade och hur stolt han var över oss.

Han bekräftade med ord och handling sin kärlek till oss. Det har hjälpt oss att själva uttrycka orden som kan sitta så långt inne. Varför är det så svårt att säga att man uppskattar någon medan det verkar vara enkelt att spotta ut allt som stör oss eller hur tokigt människor gör?

Jag blir så ledsen, så där så det griper tag i hela hjärtat, när jag hör vuxna människor som aldrig fått höra orden “Jag älskar dig” från sina föräldrar. Även om de vet det i hjärtat är det egentligen en så liten sak att säga som kan förändra en människas liv. Här ska vi inte vara stolta. Stolta i bemärkelsen högmodig eller “icke generös”. Jag tror vi bara ska släppa lös orden och berätta hur mycket människor betyder runt omkring oss. Är man förälder är det extra viktigt. Med en bekräftelse av kärlek fyller vi på våra barns självkänsla. Den självkänslan är grunden för alla möjliga beslut som barnet kommer att ta i framtiden. Blir vi inte bekräftade för den vi är, innerst inne, kommer vi söka bekräftelse i det vi gör.

Jag har en bok som jag bara tycker sååå mycket om. “Gissa hur mycket jag tycker om dig” av Sam McBraytney och Anita Jeram. Den handlar om Pappaharen och barnharen som tävlar om hur mycket de tycker om varandra. Det här är en jättebra bok att läsa högt om man har svårt att formulera orden själv. Då kan man ha boken som ingång för ett samtal med barnet om hur mycket det betyder. Den är för det lilla barnet.

Har du svårt att säga orden för att du inte fått höra dem, eller är ovan kan man alltid börja med att skriva ord på sms eller mail eller varför inte ett kort. Det är oftast lättare då det inte blir lika laddat som att säga orden i stunden.

När jag blev mamma första gången bekräftade jag mina föräldrar genom ord över hur tacksam jag var över det de gjort för mig. Jag förstod att det inte var så lätt som jag trodde att vara förälder. Jag som haft dömande tankar om växande tvätthögar och diskberg i en familj på 9 personer. Min mamma tog verkligen orden till sig på ett djupt plan och gladdes åt mina ord. Oj, va viktigt att vi vågar säga och inte bara tänka dessa bekräftande tankar. Vi själva växer hela tiden och utmanas till nya saker. Vi har ett val att släppa all vår stolthet för saker vi redan sagt och göra upp, be om ursäkt och ge vår förlåtelse.

Fånga dagen och visa dina nära vad de betyder, på farsdag eller vilken annan dag som helst. De behöver inte gissa hur mycket du gillar dem om du berättar hur mycket det är!

Kommentera

*


1 × sju =