På en rad inte på en lista

Jag blir så glad över all uppmuntran jag får och att mina texter får betyda något som leder till eftertanke var man än nu står i livet. TACK för det!

Jag får inte allt för sällan höra: “DEN sången är den bästa….eller den texten är bäst”. Utan att vi riktigt tänker på det värderar vi saker på en skala ungefär som om det vore en tävling där någon alltid ligger i topp och någon i botten. För er kanske det inte är någon skillnad men för mig är det stor skillnad. Jag kan lugnt säga att det finns sånger eller dikter jag mött under mitt liv som verkligen varit betydelsefulla för mig, som satt spår. En del har jag fått hämta kraft från, andra har jag gråtit till, en del har fått mig att skratta, vissa ord har stannat och blivit till sanningar- rader att minnas som hjälp på min väg.

Jag ser dessa sånger som om de står i burkar på rad på en hylla, alla står bredvid varandra och jag kan jag öppna burkarna när jag behöver olika saker. Som i “Farbror Frippes skafferi” för er som minns det barnprgrammet. Vissa burkar öppnas ofta, andra sällan men de är inte mindre värda för mig för det. En del sånger kanske bara passar vid vissa tillfällen och av den anledningen kommer de inte fram lika ofta som andra.

För mig handlar musik om att lyssna vad någon vill säga. Med musiken har man chansen att berätta något med toner och med texten. Och i det rymmer nyanser i styrka och ordval, val av rytm, instrument, klang, tempo, stämmor osv. För mig handlar musiken om vad någon vill ge. I bland är denna någon jag själv. För mig blir det då märkligt att tänka att han/hon sjunger dåligt eller gällt, som ett slags tyckande. Antingen blir jag berörd och då stannar det. Eller så bli jag inte berörd och då kan jag låta det vara.

Mina barn sa häromdagen när de såg att det var uttagningar till Idol att de skulle anmäla mig. Jag skulle ha så svårt att vara med i det sammanhanget där man lyssnar kritiskt och blir bedömd hela tiden när jag inte vill nåt annat än att ge de toner och ord som jag har inom mig.

Jag vill sjunga av hjärtat men också lyssna med hjärtat vad någon har att säga. Då finns det en möjlighet att sångerna kan få betyda något och som jag kan ta fram och plocka ner från hyllan och lyssna på igen och igen.

Kommentera

*


fem + 9 =