Personlighetstyper

Sommar. Nya intryck i ett annat land.bild
Ett land med andra måttenheter och valuta än vad jag är van vid. Är inte riktigt bekant med de enheter av vikt- och längdmått, så talen säger mig ingenting. Jag får inget grepp om det ungefärliga värdet förrän vi tar fram miniräknaren och översätter måtten till det system jag brukar använda. Översättningen eller tolkningen av siffrorna blir avgörande för att jag ska förstå det andra systemet jag inte är van vid.

För en tid sen gjorde jag ett personlighetstypstest på nätet. 72 Ja/Nej frågor. Mina förväntningar var inte särskilt höga på ett resultat jag skulle kunna spegla mig i. Oj, vad fel jag hade! När jag svarat på frågorna och fått fram min profil vad det som att läsa en A4 sida om mig själv. Det mesta var saker jag kände igen och redan satt ord på. Andra blev mer som en aha-upplevelse över varför saker i min karaktär är som de är. Min typ ser saker symboliskt och abstrakt. Mitt system utgår från hjärtat och känslor. Av typerna finns andra perspektiv, andra system som råder, där utgångspunkten är hjärnan, det konkreta och fakta.

Flera i min närhet gjorde samma test och vi har förundrats och skrattat åt hur slående karaktärerna varit. Det är som att lära känna en person ännu mer för att man förstår ur vilket perspektiv den lever, eller vilken utgångspunkt personen har. Personlighetstyperna är kända i ett system som används globalt och det finns 16 typer. För mig blev det här en rolig sak, som en sommaraktivitet för insidan, att lära mig mer om hur vi människor lever, vad som driver oss och vilka svårigheter man kan äga i sin typ av personlighet. Inget är bättre än det andra, det är bara olika slags system, precis som med måttenheterna och valutorna. Att lära sig förstå och se mer i andra människor än tidigare är som att slå på miniräknaren och översätta beteenden. Utan att värdera. Bara konstatera. För mer kontakt, respekt, förståelse och gemenskap. Jag vill lära mig mer och veta varför saker är som de är.…. det bekräftar också vad som står om just min personlighetstyp 🙂

 

Du kan göra testet här

Kommentera

*


− tre = 3