Pingis

Killarna frågar efter en match i pingis med mig. Största grabben är riktigt duktig då de övat mycket i skolan. Han övar på skruvar och jag, som faktiskt spelat en del pingis i mellanstadiet, ger honom motstånd så han får kämpa. Det är rätt jämt mellan oss om jag inte väljer att smascha.
Vi övar oss på att vinna och på att förlora. Håller oss till spelreglerna och räknar poäng.

Jag spelar mot den som har spelat några gånger och har bollkontroll. Jag hejar på och han ser ut som om han dansar när han ska träffa bollen. Servarna kommer mer och mer. Inga poäng räknas, vi spelar för att öva.

Minsta vill så klart också spela. Han träffar bollen ibland och då jublar övriga deltagare!! Han får vara med på sin nivå när vi spelar “dubbel” alla fyra. Reglerna är det inte så noga med, huvudsaken är att vi är tillsammans och övar oss på den nivå vi befinner oss i.

Jag tänker att det är så det borde vara när vi möter en annan människa, att vi möter henne där hon är, på den nivå hon befinner sig. Ofta möter vi någon på den nivån vi själva är eller med en förutfattad mening om var någon befinner sig. Det kan gälla vuxna som vi så lätt håller utanför gemenskapen genom att prata internt eller då vi är översittare genom att briljera med kunskap, eller tom sätter dit någon verbalt som att smascha på någon som ligger i underläge redan.
Det kan gälla barn som vi överöser med information de inte kan ta emot eller frågat efter, eller barn som vi ser som små fast de inte är det.

För att utvecklas behövs ett litet motstånd hela tiden när man väl känner sig trygg och förstår vad spelet går ut på. Jag tror man gör bra i att först få samla på sig självförtroende och känna sig lyckad och bra innan man ger sig ut i uppförsbacken med utmaningar.
Då finns en förutsättning att få utvecklas i den takt man klarar av och samtidigt växa som människa då man kan behålla glädjen i det man gör.

One Response to “Pingis”

Read below or add a comment...

Trackbacks

  1. […] 2 Läs gärna bloggen Pingis, om att möta människor där de är. Kategorier: kommunikation, […]Kommentera

*


+ fyra = 10